Winschoten H 1551
Blijhamsterstraat 19, 9671 AS te Winschoten

Inleiding

(Rijks)KANTOORGEBOUW gebouwd omstreeks 1900 in een Eclectische stijl. Vanaf 1928 tot 1981 zetelde het kantongerecht in dit gebouw. De persiennes aan weerszijden van de vensters zijn in de loop der tijd verdwenen.

Het kantoorgebouw is monumentaal gelegen op de hoek van de Blijhamsterstraat en de Poortstraat.

Omschrijving

Het twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde KANTOORGEBOUW op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een trasraam van bruinpaarse baksteen afgezet met geglazuurde bruine steen en wordt gedekt door een samengestelde kap met leidekking; strakke houten windveren; houten goot op klossen; gemetselde schoorsteen; vier beschoten dakkapellen onder plat dak, aan de voorzijde één met tweedelig tweeruits venster, aan de zuidzijde twee met tweedelig tweeruits venster, aan de achterzijde één met een staand venster; aan de voor- en zuidzijde gevelbanden van natuursteen en gele baksteen. De gevels worden geleed door T-vensters met drieruits bovenlichten; aan de voor- en zuidzijde T-vensters op de begane grond onder segmentboog met natuurstenen aanzetstenen en op de eerste verdieping onder strek met natuurstenen aanzetstenen, alle met hardstenen onderdorpel en ter hoogte van kalf en onderdorpel een natuurstenen accent; aan de achter-en noordzijde T-vensters onder strek en met bakstenen onderdorpel.

De entree onder halfronde houten luifel bevindt zich in de rechter topgevel aan de voorzijde (oostgevel) en bestaat uit twee houten paneeldeuren met drieruits venster waarvoor smeedijzer waarboven een halfrond tienruits bovenlicht met gekleurd glas onder twee rollagen waarvoor een hardstenen stoep. Rechts van de entree een T-venster, waarboven twee T-vensters. In de top een staand tweedelig venster onder een natuurstenen latei en rollaag. Aan de rechterzijde een gemetseld muurtje afgedekt met hardsteen waarin een halfronde houten deur onder twee rollagen die toegang verleent tot de zijingang. In de linker topgevel vier T-vensters en in de top een staand tweedelig venster onder een natuurstenen latei en rollaag.

In het centrale geveldeel aan de zuidzijde acht T-vensters. In beide risalerende topgevels aan weerszijden van het centrale geveldeel vier T-vensters en in de top een staand tweedelig venster onder een natuurstenen latei en rollaag.

In beide topgevels aan de achterzijde (westgevel) drie T-vensters en in de top een staand tweedelig venster.

In het centrale geveldeel aan de noordzijde twee dichtgemetselde keldervensters, drie staande vensters waarboven drie staande vensters met tweeruits bovenlicht waarin gekleurd glas en twee staande vensters, waarboven een zesruits, een vierruits en een tweeruits venster. In de risalerende topgevel links van het centrale geveldeel een T-venster en een houten paneeldeur met vierruits venster onder strek, waarboven een T-venster, twee smalle H-vensters en twee staande vensters. In de top een staand tweedelig venster. In de risalerende topgevel rechts van het centrale geveldeel vier T-vensters en in de top een staand tweedelig venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de tochthal de dubbele houten paneeldeuren met drieruits vensters en zesruits bovenlichten, in de lange hal op zowel de begane grond als de eerste verdieping de gestucte lambrizering omlijst met geglazuurde steen, de houten paneeldeuren met vierruits vensters onder een gemetselde segmentboog en de houten trappen met houten leuning.

(Rijks)kantoorgebouw van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een kantoorgebouw uit omstreeks 1900 in de provincie Groningen