Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521755
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
7894/17
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oldambt
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Winschoten
X-Y coördinaat: 
265635 - 573822

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

HERENHUIS met aangebouwd ACHTERHUIS gebouwd in 1893 in een Eclectische bouwtrant. Het pand heeft in de loop der tijd enkele wijzigingen ondergaan. In de linker zijgevel is een raam dichtgemetseld en een raam ingekort.

De woning heeft een ondiepe voortuin, die van de openbare weg wordt gescheiden door een ijzeren HEK met twee beweegbare delen, bestaande uit regel- en stijlwerk met decoratieve punten en aan boven- en onderzijde gesierd met ringmotief. Het pand is opvallend gelegen tegenover de Paul Krugerstraat.

Omschrijving

HERENHUIS opgetrokken in een roodbruine baksteen op een natuurstenen trasraam afgezet met een zwarte lijst. Het afgeknotte schilddak gedekt met ruitvormige leien (pannen?) heeft een geprofileerde goot op consoles, waaronder een fries van pleisterwerk en vlechtwerk in gele, rode en donkere baksteen; op de nok een gietijzeren windwijzer. De gevels hebben gepleisterde gevelbanden en worden geleed door getoogde H-vensters onder een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen; de onderdorpels worden verbonden door een gepleisterde cordonlijst; onder de vensters gepleisterde "panelen".

De hoofdentree bevindt zich midden in de voorgevel (west) en bestaat uit een dubbele deur met deurlichten met smeedwerk, en een getoogd bovenlicht onder een segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en gepleisterde sluitsteen met kopje; voor de entree een natuurstenen stoep (twee treden) met natuurstenen wanden. Aan weerszijden van de entree gemetselde pilasters met gepleisterde gevelbanden. Boven de entree een doorgetrokken gemetselde dakkapel met hoeklisenen, openslaande balkondeuren met bovenlicht met segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en gepleisterde sluitsteen met kopje, onder een steekkap met windveren met tandlijst. Voor de dakkapel een gepleisterd balkon met ijzeren hek (niet origineel), steunend op twee decoratief gepleisterde, vierkante zich verjongende zuilen met neo-renaissance motieven; op de zuilen het bouwjaar: Anno 1893. Aan weerszijden van de entreepartij twee H-vensters.

In de noordgevel een H-venster en een blind venster. In de zuidgevel twee H-vensters.

Aan de achtergevel (oost) het aangebouwde ACHTERHUIS opgetrokken op een L-vormige plattegrond in een roodbruine baksteen op een trasraam van roodbruine klinkers. Het schilddak met topgevel aan de oostzijde, is gedekt met een zwart geglazuurde platte Friese pan en heeft een gemetselde schoorsteen op de nok; onder de geprofileerde goot een fries van decoratief metselwerk.

In de noordgevel een licht getoogd zesruitsvenster en een (later?) ingekort glas-in-lood venster, beide onder een segmentboog; een paneeldeur met gietijzeren deurpaneel, onder een tweeruits bovenlicht met segmentboog, een gemetselde stoep; vier keldervensters met diefijzer onder een rollaag; een smal w.c venster met diefijzer en segmentboog.

In de tuitgevel (oost) een zesruitsvenster en een (vernieuwd) openslaand venster, beide met segmentboog. Aan deze gevel een gemetselde uitbouw met plat dak, waarin een smal w.c vensters met diefijzer.

In de oostgevel een paneeldeur met deurlicht onder een getoogd bovenlicht met segmentboog; een gemetselde stoep met bordes van decoratieve tegels. Aan de oostgevel een houten serre op een gemetseld trasraam, onder een plat dak met goot op klossen; aan de oostzijde openslaande deuren tussen twee zijlichten, alle met bovenlichten van gekleurd glas-in-lood; de zuidzijde is opgetrokken in roodbruine baksteen en heeft een afgesnoten hoek met H-venster met glas-in-lood bovenlicht.

In de zuidgevel een H-venster onder een segmentboog; in het dakvlak een gemetselde dakkapel onder een steekkap met fronton, waarin een openslaand venster met segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en een boogtrommel gevuld met gele en rode steen.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang de paneeldeuren met gebogen fronton; het gestucte plafond met decoratief lijstwerk; de tochtdeur met deurlicht van geëtst glas en vier ruitjes van geslepen glas, en zij- en bovenlichten van geëtst glas; de houten bordestrap met trappaal met neo-renaissance motieven, en leuning bestaande uit gedraaide ijzeren stijlen en een houten handlijst. In de woonkamer het gestucte plafond; de (later witgeverfde) zwartmarmeren schouw met gepleisterde schacht met pilasters en kroonlijst; de suitedeuren. In de studeerkamer de schouw met spiegel.

Aan de openbare weg een ijzeren HEK met twee beweegbare delen, bestaande uit regel- en stijlwerk met decoratieve punten en aan boven- en onderzijde gesierd met ringmotief.

Waardering

Herenhuis met aangebouwd achterhuis en ijzeren hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een herenhuis uit 1893 in een Eclectische bouwstijl

- vanwege de opvallende entreepartij met neo-renaissance elementen

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur

- vanwege de opvallende ligging in de as van de Paul Krugerstraat

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBlijhamsterstraat469671 AXWinschoten

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WINSCHOTENH677

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18931893exactvervaardiging