Winschoten C 691
Emmastraat 9, 9671 AP te Winschoten

Inleiding

HERENHUIS, volgens een gevelsteen gebouwd in 1898 in een Eclectische bouwtrant. Het pand heeft in de loop der tijd een aantal verbouwingen ondergaan, waarbij met name de achterzijde en het interieur zijn gewijzigd. Deze wijzigingen hebben het aanzien als zodanig echter niet aangetast. Aan de noordgevel is in de jaren zestig van deze eeuw een garage aangebouwd, die buiten de bescherming van rijkswege valt. Voor het huis ligt een ondiepe voortuin, die van de openbare weg wordt gescheiden door een ijzeren HEK, bestaande uit regels, korte en lange stijlen met punten, en bovenin een rand met ringen. Tegenover de hoofdentree en het pad naar achteren, twee beweegbare hekdelen tussen hoofdstijlen met punten.

De woning vormt een onmisbaar onderdeel van een groot aantal herenhuizen aan de Emmastraat, die daar alle na de aanleg van de straat in 1897, rond de eeuwwisseling zijn neergezet. De straat vormt van oudsher de verbinding tussen het station en het centrum.

Omschrijving

HERENHUIS opgetrokken in een bruine baksteen op een natuurstenen trasraam (voorgevel) en een trasraam van bruine klinkers (achter- en zijgevels). Het driezijdige afgeknotte schilddak tegen een rechte achtergevel, gedekt met leien (maasdekking) heeft een geprofileerde goot met daaronder een fries bestaande uit decoratief metselwerk in gele en bruine steen, en een gepleisterde lijst en consoles. De gevels worden, met uitzondering van de achtergevel, geleed door staande vensters met houten onderdorpels, die met elkaar zijn verbonden door een gepleisterde cordonlijst.

De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel (oost) in het doorgetrokken middenrisaliet met decoratief fries onder een aangekapt plat dakje. De hoofdentree bestaat uit een dubbele paneeldeur met deurlichten met decoratief smeedwerk, en een bovenlicht met gekleurd glas-in-lood, onder een segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en sluitsteen met mannenkopje, en een boogtrommel gevuld met vlechtwerk in gele en bruine steen. Naast de deur een natuurstenen brievenbus. De entree bevindt zich in een gemetseld portiek met gepleisterde gevelbanden, onder een segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en een sluitsteen met mannenkopje; in de zijwanden een gevelsteen met: "T.G.18" en "98 H.W.". Voor de entree een natuurstenen stoep (vijf treden) tussen twee natuurstenen wanden; in het bordes een gietijzeren rooster. Boven de entree een vernieuwd balkon, steunend op gepleisterde consoles, met een balustrade bestaande uit vier gepleisterde pijlers, een ijzeren hekwerk van regels en stijlen verbonden door open ringen, een gepleisterde handlijst. Naar het balkon openslaande deuren onder een segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en sluitsteen met kopje.

In de voorgevel gepleisterde gevelbanden; vier H-vensters met decoratieve stores, onder een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en een boogtrommel met vlechtwerk in bruine en gele steen; vier keldervensters met diefijzers onder een getoogde strek van natuursteen.

In zowel de noord- als de zuidgevel een H-venster en een keldervenster als in de voorgevel. Ook in de zuidgevel een (vernieuwde) kelderdeur en twee driedelige souterrainvensters, alle onder een halfsteens segmentboog met boogtrommel met metselmozaïek in gele en bruine steen.

De achtergevel (west) is voor de bescherming van ondergeschikt belang vanwege de wijzigingen.

Het INTERIEUR valt wegens te veel wijzigingen buiten de bescherming van rijkswege.

Herenhuis met hek van algemeen belang vanwege architectuurhistorische stedenbouwkundige waarde

- als voorbeeld van een herenhuis uit 1898 in Eclectische stijl

- vanwege de opvallende detaillering en het materiaalgebruik

- vanwege de historische relatie met de aanleg van de spoorlijn

- als belangrijk onderdeel van de reeks monumentale herenhuizen aan de in 1897 aangelegde Emmastraat

aanbouw garage noordgevel