Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521757
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
M. Fröling Jzn.
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
7894/17
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oldambt
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Winschoten
X-Y coördinaat: 
265667 - 574030

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WINKELWONING annex BAKKERIJ met aangebouwde SCHUUR opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwstijl. Volgens een gevelsteen werd het pand gebouwd in 1905 in opdracht van L.d.J.. In 1907 werd het echter intern verbouwd in opdracht van M. Fröling tot winkelwoning met bakkerij. Tevens werd de rechter zijgevel deels verbreed en werd aan de linkerzijde een schuurtje aangebouwd. In 1921 vond wederom interne verbouw plaats. Omstreeks 1965 werd de bakkerij opgeheven, de winkel bleef echter bestaan. Tegenwoordig is de indeling van de plattegrond in oorspronkelijke staat en zijn de interieuronderdelen van de winkel nog aanwezig.

Het pand is beeldbepalend gelegen op de hoek van de Engelsestraat en de Wevershorn. De tuin, gelegen aan de linkerzijde, is omhaagd en een eenvoudig uit omstreeks 1905 stammend ijzeren TOEGANGSHEK verleent toegang tot de tuin.

Omschrijving

De één verdieping hoge, deels onderkelderde WINKELWONING annex BAKKERIJ met aangebouwde SCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van bruinpaarse baksteen en wordt gedekt door een afgeplat schilddak waarop oranje platte Friese pannen; houten boeibord; voorgevel fries van gele en rode baksteen; voorzijde zinken goot met houten gootlijst, overige gevels houten goot op klossen; twee gemetselde schoorstenen; voorzijde gemetselde dakkapel onder plat dak waarin een H-venster onder roodbakstenen strek met geelbakstenen sluit- en aanzetstenen; beschoten dakkapellen onder plat dak, aan de westzijde twee met tweedelig drieruits en tweedelig venster, aan de oostzijde twee met vierruits venster waaronder een houten paneel. De voorgevel wordt geleed door H-vensters onder een roodbakstenen segmentboog met geelbakstenen sluit- en aanzetstenen en trommel opgevuld met gele en rode steen. De overige gevels worden geleed door H-, T- en staande tweedelige vensters met roedenverdeling, alle onder strek.

De entree van de winkel bevindt zich rechts in de voorgevel (zuidzijde) en bestaat uit een houten paneeldeur waarin geëtst glas waarin staat geschreven `M. Fröling J. zn.' met bovenlicht; hardstenen stoep; de linker gevelsteen is onleesbaar, in de rechter `05 L.d.J.'. Links van de entree drie H-vensters en rechts een etalagevenster met drieruits bovenlicht en in het kozijn ventilatiegaten.

In de westgevel links een opgeklampte houten deur met vierruits bovenlicht met aan de linkerzijde een H-venster en aan de rechterzijde een T-venster met drieruits bovenlicht. Centraal in de westgevel twee T-vensters met geschilderd glas-in-lood in de bovenlichten, een tweedelig tweeruits venster en een tweedelig keldervenster onder rollaag. Rechts in de westgevel een H-venster met geschilderd glas-in-lood in het bovenlicht. Aan de linkerzijde wordt het schuurtje middels een gemetselde muur verbonden met het pand.

De achtergevel (noordzijde) is ingebouwd.

Links in de oostgevel een etalagevenster met drieruits bovenlicht en in het kozijn ventilatiegaten waarnaast een opgeklampte houten deur met achtruits bovenlicht. Centraal in de oostgevel zes negenruits vensters met zesruits bovenlicht. Rechts in de oostgevel een opgeklampte houten deur met achtruits bovenlicht onder een latei.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de indeling van de plattegrond, een centraal gelegen hal die het woongedeelte aan de linkerzijde en de winkel en bakkerij aan de rechterzijde ontsluit, de houten paneeldeuren, in de ontvangstkamer de zwartmarmeren schouw waarboven gestucte pilasters met kroonlijst, in de keuken het balkenplafond en de houten schouw, in de winkel de houten toonbank met glasplaat, de houten etalages voorzien van glasruiten en de houten kastenwanden, in het pakhuis het balkenplafond.

De SCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop oranje platte Friese pannen; strakke houten windveren; niet-originele goot op bakstenen klossen. In de topgevel aan de voorzijde (oostgevel) een opgeklampte houten deur. In de zuidgevel centraal een opgeklampte houten deur onder rollaag met aan weerszijden een vierruits venster.

Waardering

Winkelwoning annex bakkerij met aangebouwde schuur en toegangshek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een winkelwoning annex bakkerij uit het begin van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de waardevolle interieuronderdelen van de winkel

- vanwege de beeldbepalende ligging op een hoek

- vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type gebouw in de provincie Groningen

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaEngelsestraat149671 BHWinschoten

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisWinkelwoning
Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenNijverheidBakkerij

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WINSCHOTENH1151

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19051905exactvervaardiging
19071907exactverbouwing

verbouw tot winkelwoning met bakkerij

19211921exactverbouwing

interne verbouw

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Fröling, M. ; Groningen IIopdrachtgever