Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521758
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
7894/17
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oldambt
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Winschoten
X-Y coördinaat: 
265833 - 573914

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

RENTENIERSWONING met aangebouwde GARAGE gebouwd in 1937 naar een ontwerp van architect J. Grijpma uit Oosterbeek in opdracht van H. Groeneveld in een trant waarin Delftse School en Interbellumarchitectuur elementen zijn te herkennen. In 1953 werd tegen de zuidgevel een serre aangebouwd, die wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komt. Bijzonder aan het pand is dat de plattegronden en interieuronderdelen in vrijwel geheel originele staat verkeren.

De woning is gelegen op een rechthoekig perceel dat deels is omhaagd. De entree wordt gemarkeerd door gemetselde rechthoekige TOEGANGSPIJLERS.

Omschrijving

RENTENIERSWONING met aangebouwde GARAGE.

De twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde RENTENIERSWONING op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in roodbruine baksteen op een trasraam van gesinterde roodbruine baksteen en wordt gedekt door een overkragend zadeldak waarop oranje verbeterde Hollandse pannen; twee gemetselde schoorstenen; mastgoot opgehangen aan het dakbeschot. De gevels worden geleed door staande dubbele vensters met houten roedenverdeling onder rollaag en opgeklampte houten luiken aan weerszijden.

In de topgevel aan de voorzijde (oostgevel) een tweedelig achttienruits venster waarboven een twaalfruits venster en een tweedelig vijftienruits venster. In de top een negenruits venster.

In de zuidgevel aan de linkerzijde een niet-originele serre (niet beschermd) waarachter de originele dubbele houten tuindeuren met roedenverdeling. Aan de rechterzijde van de serre twee tweedelige vierentwintigruits vensters en een tweedelig keldervenster. Op de eerste verdieping centraal een loggia met gemetselde borstwering waarop een houten bloembak; centraal dubbele houten balkondeuren met roedenverdeling en aan weerszijden een houten balkondeur met roedenverdeling; het dak rust op rechthoekige houten pijlers. Aan weerszijden van de loggia een samengesteld tweedelig achtruits venster.

In de topgevel aan de achterzijde (westgevel) een getoogd liggend venster met marquise onder segmentboog en omlijst met rechthoekige natuurstenen accenten. Op de eerste verdieping twee samengestelde tweedelige achtruits vensters en in de top een negenruits venster.

De entree bevindt zich centraal in de noordgevel en bestaat uit een getoogde houten deur met kijkgat waarvoor smeedijzer onder een houten luifel opgehangen aan ijzeren stangen; gemetselde stoep. Links van de entree een smal staand venster onder rondboog met trommel opgevuld met rode baksteen waarvoor smeedijzeren diefijzers, een samengesteld tweedelig zesruits venster en een tweedelige houten deur met negenruits venster onder rollaag waarvoor een twee treden hoge gemetselde stoep. Rechts van de entree een vierkant venster met decoratieve houten roeden en namaak gekleurd glas-in-lood en een grote zeshoekige ijzeren lantaarn waarin groen glas aan een smeedijzeren arm. Op de eerste verdieping een tweedelig vijftienruits venster en een twaalfruits venster. Aan de rechterzijde van de noordgevel is de garage aangebouwd.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de indeling van de plattegronden, de houten deuren met omlijsting, de marmeren vensterbanken, de balkenplafonds, in de tochthal de tegelvloer, de houten tochtdeur met roedenverdeling en de koperen bel, in de centraal gelegen hal de parketvloer en de houten bordestrap met smeedijzeren leuning, in de woonkamer de parketvloer en de natuurstenen schouw waarachter tegels, in de keuken de gele tegellambrizering, in de eetkamer de houten boekenkast, op de eerste verdieping in het portaal de houten trap met smeedijzeren leuning, in de slaapkamer aan de achterzijde de houten kastenwand, in de slaapkamers aan de voorzijde de ingebouwde kasten, in de badkamer de rood/zwarte tegelvloer, het betegelde bad en de gele tegellambrizering, de beschoten kap, in de kelder de houten appelrekken en kasten en de natuurstenen trap.

De aangebouwde GARAGE op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in roodbruine baksteen op een trasraam van gesinterde roodbruine baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop oranje verbeterde Hollandse pannen; mastgoot.

In de voorgevel (oostzijde) dubbele opgeklampte houten garagedeuren met ijzeren gehengen. In de zuidgevel een halfronde houten deur met zesruits venster onder rollaag. In de achtergevel (westzijde) een liggend samengesteld driedelig vierruits venster met aan weerszijden opgeklampte houten luiken.

Waardering

Rentenierswoning met aangebouwde garage en toegangspijlers van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een rentenierswoning uit 1937 met aangebouwde garage in de provincie Groningen met Delftse School en Interbellumarchitectuur elementen

- vanwege de kenmerkende sobere vormgeving en opvallende detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de originele plattegronden

- vanwege de opvallende ligging aan de Wilhelminasingel

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWilhelminasingel20A9671 BPWinschoten

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

aangebouwde garage

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WINSCHOTENH978

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
TraditionalismeDelftse schoolinvloeden
Interbellum-architectuurinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Rentenierswoning

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19371937exactvervaardiging
19531953exactverbouwing

aanbouw serre zuidgevel

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Grijpma, J. ; Groningen IIarchitect / bouwkundige / constructeur