Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521761
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82762/169
Kadastrale aanduiding
Winschoten F 9599
Dr. D. Bosstraat 3, 9671 CC te Winschoten

Omschrijving

Inleiding

WOONHUIS gebouwd in 1937 in opdracht van de heer M.E. en mevrouw H.A. Proverbio naar een ontwerp van de architecten Kruyer en Visker uit Nieuwe Pekela in een Zakelijk Expressionistische stijl.

De woning is opvallend gelegen op een rechthoekig perceel dat aan de voorzijde van de openbare weg wordt gescheiden door een eenvoudige bijpassende ERFSCHEIDING.

Omschrijving

Het deels één deels twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde WOONHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in gele baksteen op een trasraam van gesinterde bruine baksteen. De rechthoekige volumes worden gedekt door platte daken met mastiekbedekking; zuid- en achtergevel houten goot; gemetselde schoorsteen. De gevels worden geleed door staande samengestelde vensters met stalen kozijnen waarin glas-in-lood (uitgezonderd de achtergevel) en onderdorpel van bruine dorpelstenen.

In de voorgevel (westzijde) van het één verdieping hoge volume een samengesteld driedelig venster met driedelig bovenlicht en in de schuine zijde rechts twee stalen terrasdeuren waarin glas-in-lood met tweeruits bovenlicht, alle onder één uitkragende betonlatei. Voor de schuine zijde een rechthoekig terras met gemetseld muurtje annex bloembak; twee gemetselde treden verschaffen toegang tot het terras. Boven het één verdieping hoge volume een balkon met gemetselde borstwering afgedekt met bruine tegels waarachter in het twee bouwlagen hoge volume een balkondeur waarin glas-in-lood met zijlichten waarvan één tweedelig, alle onder één uitkragende betonlatei.

Links in de noordgevel in het twee verdiepingen hoge volume vier staande klimmende vensters waarin gekleurd glas-in-lood. De entree in portiek is tegen de rechterzijde van dit volume aangebouwd en bestaat uit een gladde houten deur waarin een staand venster en waarvoor een twee treden hoge gemetselde stoep. Het portiek bestaat uit een betonnen luifel rustend op een gemetselde muur. In het terugspringende twee bouwlagen hoge volume rechts in de noordgevel een liggend venster waarin gekleurd glas-in-lood.

In het één bouwlaag hoge volume aan de achterzijde (oostgevel) een H-venster, een houten deur met roedenverdeling waarvoor een gemetselde stoep en twee H-vensters waaronder twee tweeruits keldervensters; in het terugspringende rechter geveldeel een liggend tweeruits venster waarin gekleurd glas-in-lood. Op het platte dak een niet-originele balustrade waarachter in het twee bouwlagen hoge volume een gemetselde schoorsteen die over de gevelwand doorloopt en een houten deur met roedenverdeling en gekleurd glas-in-lood.

Links in het twee verdiepingen hoge volume aan de zuidzijde een samengesteld driedelig venster met driedelig bovenlicht onder één uitkragende betonlatei waarboven een samengesteld driedelig venster (één H-venster). Aan de rechterzijde een één bouwlaag hoog volume met aan de voorzijde een samengesteld vierdelig venster (één H-venster) en aan de linkerzijde een staand venster. Op dit volume een niet-originele balustrade waarachter een samengesteld vierdelig venster (één H-venster).

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de gladde houten deuren met houten omlijsting, de geglazuurde vensterbanktegels, in de hal de parketvloer, de hoge houten lambrisering en de houten bordestrap met dichte houten leuning, in de salon de parketvloer, in de badkamer de granito vloer, in de keuken de lambrisering van gele tegels, de houten schouw en de houten keukenkast.

De eenvoudige bijpassende ERFSCHEIDING bestaat uit een laag gemetseld muurtje met bij de entree twee gemetselde rechthoekige pijlers waartussen een ijzeren hek van ronde ijzeren buizen met geometrische patronen.

Waardering

Woonhuis en erfscheiding van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een woonhuis uit 1937 in de provincie Groningen in een Zakelijk Expressionistische stijl;

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering;

- vanwege de vrij hoge mate van architectonische gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur;

- als opvallend voorbeeld van het oeuvre van de architecten Kruyer en Visker.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1937
1937
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kruijer, J. ; Groningen II
architect / bouwkundige / constructeur
Visker ; Groningen II
architect / bouwkundige / constructeur
Proverbio, M.E. & H.A. ; Groningen II
opdrachtgever