Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521763
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
De Koepel
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
7894/17
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oldambt
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Winschoten
X-Y coördinaat: 
265686 - 574377

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA met aangebouwde GARAGE, genaamd De Koepel, gebouwd in 1934 in opdracht van R.P. Geertsema (ijzerhandelaar) naar een ontwerp van de architecten Kruyer en Visker uit Nieuwe Pekela in Engelse landhuisstijl. Het interieur verkeert in opvallend gave staat.

Het pand is fraai gelegen in een uitbreidingswijk die stamt uit de jaren dertig en vormt in combinatie met het eveneens beschermde buurpand (Burg. Schönfeldsingel 23) een fraai stedenbouwkundig ensemble. Twee ronde gemetselde TOEGANGSPIJLERS markeren de entree tot de woning.

Omschrijving

De deels één deels twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde VILLA met aangebouwde GARAGE op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in gele baksteen op een trasraam van roodpaarse en donkergroene gesinterde baksteen en wordt gedekt door een samengesteld halfrond schilddak met rietdekking; oranje nokvorsten; hoge geelbakstenen schoorsteen op het noordelijk dakvlak; vernieuwde zinken mastgoot; dakkapellen onder lessenaarsdak, één aan de voor- en zuidzijde waarin een samengesteld tweedelig venster waarin glas-in-lood, één aan de achterzijde waarin twee staande vensters met glas-in-lood waartussen beschot. De gevels worden geleed door staande vensters waarin glas-in-lood en liggende vensters, met deels houten en deels stalen kozijnen en onderdorpel van geglazuurde bruingroene steen.

Aan de linkerzijde van de voorgevel (westzijde) een vijfzijdige erker waarin vijf staande vensters. Aan de rechterzijde twee stalen terrasdeuren waarin glas-in-lood met zijlichten waarvoor een gemetselde stoep; betonnen afdak met houten omlijsting rustend op smeedijzeren consoles; aan weerszijden een gemetselde bloembak; aan zowel de voor- als zuidzijde een terras met tegelvloer en gemetselde muur (op de hoek halfrond) en gemetselde stoep. Boven de tuindeuren de naam `De Koepel' waarboven een loggia met gemetselde borstwering afgedekt met zink waarachter een balkondeur waarin glas-in-lood met zijlichten; aan de linkerzijde een balkondeur waarin glas-in-lood; het dak wordt gedragen door een gemetselde vierkante pijler.

In het risalerende twee bouwlagen hoge geveldeel aan de noordzijde vier staande stroken van roodpaarse en donkergroene gesinterde baksteen met aan de linkerzijde een staande strook waarin glas en aan de rechterzijde een dichtgemetselde strook. Op de eerste verdieping vijf staande vensters waarin gekleurd glas-in-lood met stijlen van roodpaarse en donkergroene gesinterde baksteen. De entree in uitgebouwd portiek opgetrokken in roodpaarse en donkergroene gesinterde baksteen bevindt zich aan rechts van het risalerende geveldeel. De entree bestaat uit een tweedelige halfronde houten deur waarvoor een twee treden hoge gemetselde stoep met aan de linkerzijde een gemetseld muurtje; links een driehoekige smeedijzeren lantaarn waarin glas-in-lood; rechts een geglazuurde gebakken brievenbus waarop staat `Post'. Aan de linkerzijde van het risalerende geveldeel is de garage aangebouwd; aan de voorzijde twee halfronde houten deuren onder twee rollagen met ijzeren gehengen; aan de achterzijde een uitgebouwde rechthoekige kolenberging afgedekt met een niet-originele zinken plaat waarboven een liggend tweeruits venster; in de zuidgevel een opgeklampte tweedelige houten deur.

In de achtergevel (oostzijde) een liggend venster met tweedelige zijlichten, waaronder een liggend tweedelig keldervenster onder ijzeren afdak, en een liggend venster onder een betonlatei.

Aan de linkerzijde van de zuidgevel een liggend venster onder een betonlatei. Aan de rechterzijde een driehoekige erker waarin twee staande vensters op een betonnen vloer. Boven de erker kraagt de beschoten gevelwand uit waarin een samengesteld vijfdelig venster waarin glas-in-lood.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: op de begane grond de gladde houten deuren met omlijsting, in de hal de geel/zwarte tegelvloer, de gemetselde lambrizering, het tegeltableau met bakstenen omlijsting, de bruinbakstenen paraplubak met ijzeren band waarin gegraveerd `R.P.G. 1934 H.H', de houten spiegel op bakstenen basement, de houten bordestrap met klimmende gemetselde lambrizering en houten leuning, in zowel de salon als de eetkamer de hoge houten lijst, de groen geglazuurde vensterbanken en de houten suitedeuren waarin glas-in-lood met houten kasten aan weerszijden, in de salon de deels originele houten lambrizering met houten bankje, in de eetkamer de parketvloer en het zachtboard plafond met geometrische motieven, op de eerste verdieping de houten paneeldeuren en de balkenplafonds, de beschoten kap, in de kelder de houten rekken en deels originele horkast en de vloer bestreken met betonverf.

Waardering

Villa met aangebouwde garage en toegangspijlers van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa met aangebouwde garage uit 1934 in de provincie Groningen in Engelse landhuisstijl

- vanwege de typerende halfronde dakvorm en zorgvuldig vormgegeven detaillering

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de beeldbepalende ligging in een jaren dertig wijk

- vanwege de hoge ensemblewaarde in combinatie met het buurpand Burg. Schönfeldsingel 23

- als goed voorbeeld van het oeuvre van de architect Kruyer en Visker

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBurg. Schönfeldsingel259671 CEWinschoten

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

aangebouwde garage

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WinschotenF8130

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenEngelse Landhuisstijlinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19341934exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Kruijer, J. ; Groningen IIarchitect / bouwkundige / constructeur
Visker ; Groningen IIarchitect / bouwkundige / constructeur
Geertsema, R.P. ; Groningen IIopdrachtgever