Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521764
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82764/71
Kadastrale aanduiding
Winschoten F 8129
Burg. Schönfeldsingel 23, 9671 CE te Winschoten

Omschrijving

Inleiding

VILLA met aangebouwde GARAGE gebouwd in 1936 onder architectuur van Kruijer en Visker in een Interbellum-architectuur. Opdrachtgever was de heer H. Heuvel, toentertijd rector van het Gymnasium te Winschoten. In het pand hebben in de loop der jaren enkele wijzigingen plaatsgevonden. Met name op de begane grond zijn de salon en de woonkamer doorgetrokken en gewijzigd.

Het huis is markant gelegen aan de Burgemeester Schönfeldsingel, deel uitmakend van een klein villagebied dat vanaf 1931 tot ontwikkeling kwam na het dempen van de Oosterhaven.

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge VILLA met aangebouwde GARAGE opgetrokken in een gele baksteen op een trasraam van rood-bruin gesinterde klinkers. Het samengestelde dak, gedekt met een groen geglazuurde Romaanse pan, heeft een overstek met rechthoekige goot. De gevels worden geleed door overwegend liggende vensters, deels met glas-in-lood. De hoofdentree bevindt zich in de noordgevel in een doorgetrokken geveldeel met plat dak en bestaat uit een tweedelige, rondboogvormige deur met ovaal kijkgat; aan weerszijden een iets uitspringende "zijlicht" bestaande uit een smal staand venster met gekleurd glas-in-lood, van de deur gescheiden door een houten beschot; onder de zijlichten gesinterd metselwerk in koppenverband, afgesloten door een ezelsrug; voor de deur een gemetselde stoep (twee treden) met rood-bruine tegels in het bordes en een gemetselde bloembak aan weerszijden. Een houten overstek die doorloopt over de westgevel en een deel van de zuidgevel, sluit de entreepartij af. Boven de entree een liggend venster met twee zijlichten, alle met gekleurd glas-in-lood. Links van de entree een dubbel venster met bovenlichten met blank glas-in-lood; drie smalle staande glasstroken van gekleurd glas-in-lood, oplopend in lengte; een keldervenster met diefijzers.

De voorgevel (west) heeft een uitgebouwd geveldeel onder een gebroken steekkap, waarin een erker met in het midden een groot venster tussen twee hoekvensters van blank glas-in-lood, samengevat onder een gepleisterde latei. In de topgevel een loggia met houten bloembak, bereikbaar via openslaande balkondeuren en een enkele balkondeur, alle met deurlicht van blank glas-in-lood. Op de gevel in metalen? letters: "NIA DOMO". Rechts in de voorgevel een erkerachtige uitbouw waarin een terrasdeur met deurlicht van blank glas-in-lood en een hoekvenster, bestaande uit een groot raam en een blank glas-in-loodraam met bovenlicht (zuidzijde), samengevat onder een gepleisterde latei. Ervoor een terras van leisteen, toegankelijk via een gemetseld trapje, en aan de zuid- en westzijde afgesloten door een muurtje met bloembak bovenin. Op de verdieping een groot hoekraam met zijlichten van blank glas-in-lood.

In de zuidgevel een erker met een groot raam tussen twee zijlichten van blank glas-in-lood, een raam aan de zijkant (west) van blank glas-in-lood. Op de verdieping twee grote vensters. In de achtergevel (oost) stalen openslaande deuren onder een uitspringende gepleisterde latei, gemetselde stoep; op de verdieping een deur met deurlicht en roedenverdeling en een zijlicht; in het dakvlak een platte houten dakkapel met een dubbel raam, en een hoge gemetselde schoorsteen die doorloopt over de gevel en eindigt op het platte dak van de aan de achtergevel vastgebouwde GARAGE.

Aan de westzijde van de garage dubbele korfboogvormige garagedeuren met twee ovalen kijkgaten onder een korfboog. Aan de oostzijde een houten deur met vierruits deurlicht en gemetselde stoep, en twee H-vensters. Aan de zuidzijde twee kleine staande vensters.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de vestibule de decoratieve tegellambrizering. Op de verdieping de deuren. De nog aanwezige dorpelstenen.

Waardering

Villa met aangebouwde garage van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa met aangebouwde garage uit 1936 in een Interbellum-architectuur

- vanwege het opvallende materiaalgebruik (groene dakpannen) en de detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de markante ligging aan de Burg. Schönfeldsingel, in een gebiedje met overwegend middenstandswoningen uit de jaren dertig van deze eeuw

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis aangebouwde garage

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1936
1936
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kruijer, J. ; Groningen II
architect / bouwkundige / constructeur
Visker ; Groningen II
architect / bouwkundige / constructeur
Heuvel, H. ; Groningen II
opdrachtgever