Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521764
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Nia Domo
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
7894/17
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oldambt
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Winschoten
X-Y coördinaat: 
265695 - 574362

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA met aangebouwde GARAGE gebouwd in 1936 onder architectuur van Kruijer en Visker in een Interbellum-architectuur. Opdrachtgever was de heer H. Heuvel, toentertijd rector van het Gymnasium te Winschoten. In het pand hebben in de loop der jaren enkele wijzigingen plaatsgevonden. Met name op de begane grond zijn de salon en de woonkamer doorgetrokken en gewijzigd.

Het huis is markant gelegen aan de Burgemeester Schönfeldsingel, deel uitmakend van een klein villagebied dat vanaf 1931 tot ontwikkeling kwam na het dempen van de Oosterhaven.

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge VILLA met aangebouwde GARAGE opgetrokken in een gele baksteen op een trasraam van rood-bruin gesinterde klinkers. Het samengestelde dak, gedekt met een groen geglazuurde Romaanse pan, heeft een overstek met rechthoekige goot. De gevels worden geleed door overwegend liggende vensters, deels met glas-in-lood. De hoofdentree bevindt zich in de noordgevel in een doorgetrokken geveldeel met plat dak en bestaat uit een tweedelige, rondboogvormige deur met ovaal kijkgat; aan weerszijden een iets uitspringende "zijlicht" bestaande uit een smal staand venster met gekleurd glas-in-lood, van de deur gescheiden door een houten beschot; onder de zijlichten gesinterd metselwerk in koppenverband, afgesloten door een ezelsrug; voor de deur een gemetselde stoep (twee treden) met rood-bruine tegels in het bordes en een gemetselde bloembak aan weerszijden. Een houten overstek die doorloopt over de westgevel en een deel van de zuidgevel, sluit de entreepartij af. Boven de entree een liggend venster met twee zijlichten, alle met gekleurd glas-in-lood. Links van de entree een dubbel venster met bovenlichten met blank glas-in-lood; drie smalle staande glasstroken van gekleurd glas-in-lood, oplopend in lengte; een keldervenster met diefijzers.

De voorgevel (west) heeft een uitgebouwd geveldeel onder een gebroken steekkap, waarin een erker met in het midden een groot venster tussen twee hoekvensters van blank glas-in-lood, samengevat onder een gepleisterde latei. In de topgevel een loggia met houten bloembak, bereikbaar via openslaande balkondeuren en een enkele balkondeur, alle met deurlicht van blank glas-in-lood. Op de gevel in metalen? letters: "NIA DOMO". Rechts in de voorgevel een erkerachtige uitbouw waarin een terrasdeur met deurlicht van blank glas-in-lood en een hoekvenster, bestaande uit een groot raam en een blank glas-in-loodraam met bovenlicht (zuidzijde), samengevat onder een gepleisterde latei. Ervoor een terras van leisteen, toegankelijk via een gemetseld trapje, en aan de zuid- en westzijde afgesloten door een muurtje met bloembak bovenin. Op de verdieping een groot hoekraam met zijlichten van blank glas-in-lood.

In de zuidgevel een erker met een groot raam tussen twee zijlichten van blank glas-in-lood, een raam aan de zijkant (west) van blank glas-in-lood. Op de verdieping twee grote vensters. In de achtergevel (oost) stalen openslaande deuren onder een uitspringende gepleisterde latei, gemetselde stoep; op de verdieping een deur met deurlicht en roedenverdeling en een zijlicht; in het dakvlak een platte houten dakkapel met een dubbel raam, en een hoge gemetselde schoorsteen die doorloopt over de gevel en eindigt op het platte dak van de aan de achtergevel vastgebouwde GARAGE.

Aan de westzijde van de garage dubbele korfboogvormige garagedeuren met twee ovalen kijkgaten onder een korfboog. Aan de oostzijde een houten deur met vierruits deurlicht en gemetselde stoep, en twee H-vensters. Aan de zuidzijde twee kleine staande vensters.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de vestibule de decoratieve tegellambrizering. Op de verdieping de deuren. De nog aanwezige dorpelstenen.

Waardering

Villa met aangebouwde garage van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa met aangebouwde garage uit 1936 in een Interbellum-architectuur

- vanwege het opvallende materiaalgebruik (groene dakpannen) en de detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de markante ligging aan de Burg. Schönfeldsingel, in een gebiedje met overwegend middenstandswoningen uit de jaren dertig van deze eeuw

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBurg. Schönfeldsingel239671 CEWinschoten

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

aangebouwde garage

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WinschotenF8129

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Interbellum-architectuurinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19361936exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Kruijer, J. ; Groningen IIarchitect / bouwkundige / constructeur
Visker ; Groningen IIarchitect / bouwkundige / constructeur
Heuvel, H. ; Groningen IIopdrachtgever