Winschoten C 3100
Oosterhavenkade 19, 9672 AV te Winschoten

Inleiding

GRAANPAKHUIS gebouwd in 1922 in opdracht van de Coöperatieve Groninger Zaaizaadvereniging in een regionale Expressionistische stijlvariant. In 1927 werd het pakhuis met bijbehorende woning gekocht door de gebroeders A. en H.E. Robertus. Zij braken de bestaande silo's eruit en richtten de vloeren en zolders efficiënter in voor de bewerking van zaaigranen, -peulvruchten en -zaden. Enkele jaren later werd er een opslagplaats achter gebouwd, om meer ruimte te creëren. In 1937 ontwierp de architect H. Haan een kantoorgebouw voor de broers, dat in 1995 is verbouwd en uitgebreid met een nieuw gedeelte. De woning die er oorspronkelijk bij hoorde is afgebroken. Het kantoorgebouw valt buiten de bescherming van rijkswege, omdat er teveel aan gewijzigd is. De ijzeren vensters in het pakhuis zijn in de jaren zeventig vervangen door betonnen vensters. Aan de beide zijgevels en de achtergevel zijn na de oorlog aanbouwen gepleegd, die buiten de bescherming vallen. Het graanpakhuis is opvallend gelegen op het industrieterrein aan de Oosterhaven op de hoek van de Oosterhavenweg, te midden van andere bedrijfsgebouwen.

Omschrijving

GRAANPAKHUIS bestaande uit twee tegen elkaar aangezette bouwvolumes; een zeven verdiepingen hoog "silogedeelte" en een vier verdiepingen hoog "opslaggedeelte". Het pand heeft een inwendig betonskelet en is opgetrokken in een rood-bruine baksteen. Het silogedeelte heeft bovenop het platte dak met gemetselde borstwering rondom, een extra, kleiner verdiepinggedeelte ("penthouse") onder een plat dak met aan de beide zijkanten twee ruitvormige vensters. Om dit gedeelte is later een omhulsel geplaatst ter bescherming. De gevels van het silogedeelte worden geleed door langwerpige uitgespaarde vlakken met keperboog, waarbinnen zich de vensters bevinden. De voorgevel (zuid) heeft op de begane grond twee betonnen achtruitsvensters met strek en gemetselde onderdorpels met eronder verticaal gemetselde vlakken; op de bodem een ijzeren luik waaronder een betonnen kelder; aan weerszijden twee iets uitspringende geveldelen met dubbele schuifdeuren met ervoor een betonnen los- en laadplatform; boven deze gevelpartij een (vernieuwde) luifel op drie gemetselde consoles. In het midden boven de luifel drie betonnen vierruits vensters en een witgepleisterde band, waarop "ROBERTUS" en het logo staan geschilderd; een dubbele reeks van drie boven elkaar geplaatste staande betonnen achtruitsvensters met strek en bovenin een vierruitsvenster met driehoekig dichtgezet bovendeel; het bouwjaar in gele baksteen (1922). Aan weerszijden een reeks van vier boven elkaar geplaatste ruitvormige betonnen vensters met kruisroeden en een dichtgezet driehoekig venster. De voorgevel wordt afgesloten door een breed, horizontaal betonnen vlak.

In de zijgevels (oost) een reeks van vijf boven elkaar geplaatste ruitvormige betonnen vensters met kruisroeden; een reeks van zes boven elkaar geplaatste openslaande deuren onder een betonlatei, en een hijsbalk onder een houten kap met twee consoles; midden bovenin de gevel een betonnen ruitvormig venster met kruisroeden.

In de westgevel twee keer een reeks van (voorzover zichtbaar) vier staande betonnen achtruitsvensters met strek; midden bovenin een ruitvormig betonnen venster met kruisroeden.

Aan de achtergevel is het `opslaggedeelte' gebouwd onder een dubbel gebroken zadeldak (oorspronkelijk met glasvlakken bovenin) gedekt met golfplaat (niet origineel). De beide zijgevels met een fries van verspringende rollagen, worden geleed door lisenen aan de onderzijde met elkaar verbonden door keperbogen. In de westgevel (voorzover zichtbaar) negen keer een dubbele rij van twee boven elkaar geplaatste betonnen vierrruitsvensters met rollaag. In de oostgevel acht keer een dubbele rij van vier boven elkaar geplaatste betonnen vierrruitsvensters met rollaag en één keer een dubbele rij van vijf; op de begane grond een aantal (later) dichtgemetselde vensters, twee dubbele schuifdeuren met betonlatei, twee (later) met hout dichtgezette openingen.

De achtergevel (noord) wordt eveneens geleed door lisenen en heeft voorzover zichtbaar drie keer een dubbele rij van drie boven elkaar geplaatste betonnen vierrruitsvensters met rollaag.

Alle betonnen vensters waren oorspronkelijk van ijzer.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de silo's.

Graanpakhuis van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een graanpakhuis gebouwd in 1922 met iets later aangebouwd opslaggedeelte

- vanwege de opvallende detaillering

- vanwege de expressieve vormgeving

- vanwege de redelijke mate van gaafheid

- vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Oosterhaven

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis graanpakhuis behorende bij zaadhandel