Brummen D 1677
Rhienderensestraat 22, 6964 BG te Hall

Omschrijving

Het KOETSHUIS telt een bouwlaag en een zolderverdieping op een rechthoekige plattegrond. Het wordt gedekt door een schilddak, belegd met gesmoorde Tuil du Nordpannen. Aan de voorgevel bevindt zich een rechthoekige topgevel die wordt gedekt door een aangekapt, afgeknot dakschild. De afwatering vindt plaats via een geprofileerde bakgoot op klossen en op het dak bevinden zich enkele zinken pironnen. De gevels zijn opgemetseld in rode baksteen in kruisverband en hebben een omlopende plint. De gevels zijn voorzien van een vergelijkbare detaillering met speklagen en eenvoudig siermetselwerk als het jachthuis. In de middenas van de VOORGEVEL bevindt zich onder een brede segmentboog een dubbele inrijdeur met ruiten in de bovenpanelen. In het doorgetrokken geveldeel hierboven bevindt zich een stolpraam met enkelruits bovenlicht. In het rechter en linker geveldeel bevindt zich een enkelruits schuifvenster en links, naast de deur een ommetselde waterpomp met houten opbouw. De RECHTER ZIJGEVEL heeft links een ten behoeve van het woonhuis gewijzigd venster. Rechts bevindt zich een oorspronkelijke deuropening met een vernieuwde deur. In het dakschild is een niet-oorspronkelijke dakkapel aangebracht. De LINKER ZIJGEVEL is blind en in de ACHTERGEVEL bevinden zich links enkele gewijzigde gevelopeningen en rechts twee oorspronkelijke, ijzeren stalvensters. In het dakschild is een niet-oorspronkelijke dakkapel geplaatst. Het interieur van het koetshuis is aan de rechter zijde gewijzigd, terwijl de linker helft nog in oorspronkelijke staat is.

KOETSHUIS (complexonderdeel B) uit 1911

-Van architectonische waarde als goed voorbeeld van een koetshuis bij een buitenhuis uit het begin van deze eeuw. Het pand valt op door de hoofdvorm en de detaillering, die wat stijl betreft aansluit bij het hoofdgebouw.

-Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het landgoed. Het koetshuis bezit door hoofdvorm en stijl ensemblewaarden met de overige complexonderdelen, en is door de ligging van groot belang voor de beeldbepalende rol van het complex.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat een goed voorbeeld is van een buitenhuis, dat alleen gebruikt werd voor de jacht en het ontvangen van gasten.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Heuvelink sr, J.A. (Albert) ; Gelderland