Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521798
Complexnummer
519372 - De Geldersche Toren
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82952/75
Kadastrale aanduiding
Brummen H 2124
Leuvenheim, buitenplaats De Geldersche Toren

Omschrijving

Omschrijving

Onder invloed van de Neo-Gotiek en het Neo-Classicisme in 1872 tot stand gekomen BRUG (G). De op het grondgebied van de gemeente Brummen gelegen brug is opgenomen in de gebogen oprijlaan aan de noordzijde van het complex en overspant de Laag Soerensebeek. De brug is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband en bezit een boogvormig gewelf met aan weerszijden twee vleugelmuren. In de noordwestelijke vleugelmuur bevindt zich een stichtingsteentje met het bouwjaar 1872. Aan de westzijde van de brug bevinden zich twee van een blokbepleistering voorziene gemetselde kolommen waartussen een neogotisch smeedijzeren hekwerk is aangebracht. Het hekwerk aan de oostzijde is verdwenen en van de beide kolommen staat er nog slechts één overeind. Brokstukken van de andere kolom bevinden zich naast de weg in het talud van de dijk.

Waardering

BRUG uit 1872 met invloeden van de Neo-Gotiek en het Neo-Classicisme.

Architectuurhistorische waarden:

- Het object vormt een goed voorbeeld van een boogbrug uit derde kwart van de negentiende eeuw, waarbij zowel sprake is van neoclassicistische als neogotische elementen

Stedebouwkundige waarden:

- Het object vormt een onderdeel van de buitenplaats de Geldersche Toren en heeft een duidelijke situeringswaarde die voortkomt uit de ligging van de toren en de bijgebouwen ten opzichte van elkaar en van de omgeving. De markant aanwezige toren vormt met parkaanleg, bijgebouwen en waterbouwkundige werken een duidelijke eenheid. De brug is functioneel gezien onlosmakelijk met de buitenplaats De Geldersche Toren verbonden.

Cultuurhistorische waarden:

- Het object is van typologisch belang als voorbeeld van een eenvoudige boogbrug uit het derde kwart van de negentiende eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519372. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Brug(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1872
1872
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing