521810 - Complex Grotestraat 148
Waalwijk D 623
Grotestraat 148, 5141 HC te Waalwijk

Half vrijstaand HERENHUIS uit circa 1880 met een uitbreiding uit circa 1910.

Omschrijving

Tweelaags bakstenen woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een afgeplat schilddak, gedekt met Hollandse pannen. De voorgevel is vijf traveeën breed en heeft een natuurstenen plint. Op de kroonlijst zijn consoles ter ondersteuning van de gootlijst geplaatst. De middentravee is gepleisterd uitgevoerd, de ingang is in een omlijsting van pilasters geplaatst. Boven de deur is een iets uitstekende lijst op consoles aangebracht. Aan weerszijden van de ingang en op de verdieping bevinden zich schuiframen met afgeronde hoeken, de bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood. De ramen zijn in gestucte omlijstingen met een kuif gevat.

Het pand heeft een grote achteraanbouw uit circa 1910, uitgevoerd in baksteen met een gepleisterde plint en voorzien van speklagen in gele baksteen. De linkerzijgevel van het voorste gedeelte is blind. Daarachter zijn kelderlichten met diefijzers aangebracht, erboven bevindt zich een groot glas-in-loodraam. Andere ramen hebben in de bovenlichten kathedraalglas. In het midden van de achtergevel bevindt zich, iets terugliggend in de gevel, een getoogde deur. Links daarvan zijn openslaande deuren aangebracht, boven het terras is een luifel. Ook is een aantal rechthoekige ramen in de achtergevel aanwezig.

Waardering

Het pand is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek. Het is een gaaf bewaard gebleven geheel.