521810 - Complex Grotestraat 148
Waalwijk D 3246
Grotestraat 152, 5141 HC te Waalwijk

KOETSHUIS uit omstreeks 1900. Het gebouw staat haaks op het erf.

Omschrijving

Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond en is één laag hoog onder een zadeldak. De voorgevel is in het midden voorzien van een topgevel met driedelig raam. Op de begane grond een poort waarin hergebruikte deuren van de brandweerkazerne (Raadhuisplein, architect Kropholler). In de gevel een smallere poort en enkele getoogde raamopeningen. In de achtergevel bevinden zich op de verdieping enkele halfronde raampjes. In de korte, linkerzijgevel zijn onder meer een getoogde poort en een hijsluik aanwezig.

In de gevel zijn lange steekankers (ankers van verdieping en kap in één) aangebracht.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang. Het koetshuis is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarde als belangrijk onderdeel van het geheel.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)