Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521818
Complexnummer
521816 - Complex Raadhuisplein/Grotestraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82783/49
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Waalwijk G 1722
Raadhuisplein 5, 5141 KG te Waalwijk
Raadhuisplein 6, 5141 KG te Waalwijk

Omschrijving

Inleiding

Voormalig WOONHUIS uit 1953, later omgebouwd tot politiekantoor, en daarna als gemeentearchief. Door een muur met ezelsrug en rondboogpoort met het huis rechts ernaast verbonden.

Omschrijving

Tweelaags huis onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan het plein loopt. Het dak is gedekt met leien. In de bakstenen gevel bevinden zich diverse natuurstenen elementen zoals de hoekblokken van de bogen om de portiek en ramen, deze zijn uitgevoerd in natuursteen. Hardstenen vensterbanken en neuten. In het midden van de gevel is een breed portiek met natuurstenen vloertje. De zware houten deur heeft groot smeedijzeren beslag. Aan weerszijden daarvan bevinden zich gekoppelde zesruits ramen. Boven de ramen op de verdieping een segmentboogfries met hardstenen aanzetstenen op de hoeken boven de ramen.

De linkerzijgevel heeft in de top twee staande ramen. Tegen deze zijgevel is later een éénlaagse aanbouw onder plat dak toegevoegd, in de stijl van de hoofdmassa.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaaleconomische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens vormgeving en materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521816. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1953
1953
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden