Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521824
Complexnummer
521822 - Complex villa Welgelegen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82779/165
Kadastrale aanduiding
Sprang C 7
Hogevaart 82, 5161 PN te Sprang-Capelle

Omschrijving

Inleiding

De jugendstil THEEKOEPEL werd gebouwd in 1912 voor H. Oerlemans en H. Quirijns. Het gebouwtje bevindt zich rechts van de voorgevel van het woonhuis in de tuin.

Omschrijving

Het zeshoekige gebouwtje is opgetrokken uit donkergroen geschilderde houten kraaldelen. Op het zes-zijdige tentdak ligt dakleer, evenals op het opengewerkte dakruitertje met piron. Zowel de stijlen hiervan als de piron zijn voorzien van geometrisch snijwerk. Het hout is als borstwering voor de vijf vensters diagonaal gezaagd en in driehoeksvorm vastgezet. Daarboven zijn verticale planken gebruikt. De uitkragende goot is afgezet met een houten sierlijstje bestaande uit kleine plankjes. Deze lijst rust op houten sierconsoles met diamantkopjes. De afwatering komt uit op een regenton. De drielichts bovenlichten met kathedraalglas van de vensters hebben een getoogde lijst. De paneeldeur met cassetten en snijwerk heeft een glaspaneel met gewelfd gesneden sierroeden in asymmetrisch patroon.

Waardering

De theekoepel is van algemeen belang. De theekoepel is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Architectuurhistorisch is het object belangrijk vanwege de toegepaste jugendstil-elementen. De theekoepel heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp en vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen en wateren. De theekoepel is belangrijk vanwege de gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521822. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinkoepel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden
Betreft Jugendstil