521837 - Complex Vaartje 29
't Vaartje 31, 5165 NA te Waspik

Inleiding

Voormalige HOOIPERSERIJ no 31, na een brand in 1927 geheel vernieuwd. In 1779 gesticht als de handel in fourage en hooiperserij Joh. Vermeulen en Zoon, later fa. De Roon-Boezer. Thans opslagloods en transportbedrijf Boezer. De rechter hal is enige tijd later, vermoedelijk ca. 1930-1935 tot stand gekomen.

Omschrijving

Rechthoekig gebouw, opgetrokken uit baksteen, bestaande uit drie parallele, haaks op de straat gelegen hallen, afgedekt met zadeldaken met golfplaten. De linker en rechter hal springen naar voren, waardoor een ondiep voorplein ontstaat. De voorgevels aan de straatzijde bestaan uit machinale baksteen. De gevels van de linker en rechter hal worden door lisenen in drie delen geleed en hebben een horizontale lijst waarop in hardstenen platen de firmanaam 'Hooiperserij Boezer en Zonen' staat aangegeven. De lijst en de dakrand hebben een vertanding in siermetselwerk. De middenhal heeft een vergelijkbare indeling in vieren. Bij de recente vernieuwing van het voegwerk zijn de drie- en vijfhoekige ramen in de topgevels gedicht en is het gebouwtje van de weegbrug tegen de rechter hal gesloopt. De dubbele deuren in de gevels zijn toen eveneens vernieuwd in ijzer. De achter- en zijgevels der drie hallen bestaan uit een houten raamwerk gedicht met gepotdekselde houten delen, welke sinds enkele jaren schuil gaan achter een metalen gevelbekleding. Toen zijn ook de grote schuifdeuren in deze gevels goeddeels gedicht.

Tegen de achtergevel bevinden zich een berging en het stookhok van de drogerij, beide wegens brandgevaar in baksteen uitgevoerd en gedekt met een lessenaardak. Ook deze ruimten zijn met platen bekleed, maar behielden hun oude muurwerk.

Inwendig heeft de immense ruimte het grenen houtskelet met dekbalkgebinten en gepende verbindingen bewaard. Er is een bitumen vloer. Hier zijn de gepotdekselde buitenwanddelen op houten raamwerk nog zichtbaar. De linkerhal telt 8 vakken, de middenhal 7, de rechterhal 10. In het eerste vak van de linkerhal is op de begane grond een eenvoudige, sterk gewijzigde kantoorruimte ingericht. In de eerste twee vakken van de rechterhal bevindt zich een werkplaats. Het indrukwekkende naaldhouten gebint heeft stijlen op bakstenen poeren en heeft in de linker- en middenhal per travee een driebeukige indeling, de rechterhal is tweebeukig. Op de lange dekbalken bevinden zich driehoekspanten met schuine schoren die de gordingen dragen, terwijl de gebinten in de lengterichting verstijfd worden door lange stijlen.

Waardering

De voormalige hooiperserij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de sociaal-economische, technische en typologische ontwikkeling van de hooiperserij in de Langstraat; het heeft architectuurhistorische waarden voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek; het heeft ensemblewaarden wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid; gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang wegens de gaafheid van ex- en/of interieur.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hooihuis Betreft hooiperserij