Waalwijk D 1815
Mr. van Coothstraat 1 A, 5141 EP te Waalwijk

Inleiding

VILLA, gebouwd in 1932 in expressionistische stijl naar ontwerp van architect J. Klijnen in opdracht van de heer Van Liempt, destijds gemeentesecretaris. Klijnen was één van de architecten die in 1928 uitgenodigd werden om een ontwerp voor een nieuw raadhuis te maken. De weerstand tegen de moderne architectuur van Klijnen was groot zodat voor het raadhuis een ontwerp in traditionalistische stijl van A.J. Kropholler gekozen werd. Van Liempt, voorstander van het ontwerp van Klijnen, gaf deze architect de gelegenheid zijn moderne vormgeving alsnog te realiseren in een ontwerp voor zijn woonhuis.

In 1961 is op de begane grond, aan de achterzijde een kamer toegevoegd. Deze uitbreiding is in eenzelfde vormgeving als die van de hoofdmassa uitgevoerd.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een samengestelde bouwmassa op een L-vormige plattegrond. De haaks op elkaar staande delen variëren in hoogte. Elk deel heeft een licht gebogen dak met groot overstek, gedekt met bitumen. De dakconstructie bestaat uit gebogen stalen I-profielen, daarop zijn houten balken gelegd. De gevels zijn wit gepleisterd op een plint van witte, geglazuurde bakstenen. De bouwmassa aan de straat is drie lagen hoog en heeft een rechthoekige, smalle plattegrond. In de voorgevel zijn een brede deur en ten opzichte van elkaar verspringende ramen aangebracht. Het haaks daarop staande deel is twee lagen hoog.

De gevel aan de straatkant heeft ter hoogte van de verdieping een uitbouw, in de rechterzijgevel zijn op de begane grond en verdieping respectievelijk terras- en balkondeuren in een terugliggend gedeelte aangebracht. Het blokvormige bouwvolume daarachter ligt evenwijdig aan de bouwmassa aan de straat. Dit gedeelte is in 1961 gebouwd en één laag hoog. De ramen in dit gedeelte zijn als in de rest van het huis rechthoekig en hebben smalle boven- en zijlichten.

De achtergevel wordt grotendeels in beslag genomen door de latere aanbouw. Erboven, in het oudere gedeelte bevinden zich enkele liggende ramen.

De hoge linkerzijgevel is nagenoeg blind. Ter plekke van de hal met trappenhuis bevindt zich een groot raam. Alle deuren en ramen zijn omlijst met randen van vertande rode baksteen.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. De hal aan de voorzijde van het huis heeft een klein trapje naar de woonruimte, de gehele begane grond ligt hoger dan de straat. Links bevindt zich de keuken, rechts de woonkamer die in 1961 fors is uitgebreid.

In de hal is een trap naar een kleine overloop aan de voorzijde. Op de verdieping bevinden zich aan de overloop enkele kleine kamers en een badkamer. Op de tweede verdieping bevinden zich nog twee kamers, aan weerszijden van de trap. Tussen deze kamers ligt aan de achterkant van het huis een klein balkon.

De constructie van I-profielen met houten balken is inwendig op diverse plaatsen zichtbaar gebleven. Het huis is gedeeltelijk onderkelderd.

Waardering

De villa is van algemeen belang. De villa is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een bestuurlijke en typologische ontwikkeling, waarbij binnen de gemeente Waalwijk de traditionalistische en de meer progressieve vormgeving elk hun voor- en tegenstanders hadden, een controverse die is gematerialiseerd in respectievelijk het raadhuis en de onderhavige villa. De villa heeft architectuurhistorische waarde wegens de bijzondere vormgeving met vrije plattegrond en bijzondere dakvormen, alsmede vanwege de plaats die het werk inneemt in het oeuvre van de architect J. Klijnen. Het is in zijn geheel gaaf bewaard gebleven en zeldzaam qua vormgeving.

Klijnen, J. ; Noord-Brabant