Waalwijk D 949
Mr. van Coothstraat 35, 5141 EP te Waalwijk

Inleiding

VILLA "'t Hofke", gebouwd in opdracht van leerfabrikant N. Gragtmans in 1921. Het ontwerp is van architect G.H. van Hulten in traditionalistische stijl. Het vrijstaande pand ligt op de hoek van de Van Coothstraat met de Julianastraat.

Omschrijving

Tweelaags bakstenen woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een rieten wolfdak waarvan de nok, bekleed met nokvorsten, haaks op de straat staat. Het blokvormige pand heeft een brede voorgevel met in het midden onder een luifel een deur, voorzien van boven- en zijlichten. Aan weerszijden van de deur zijn openslaande ramen met een kleine roedenverdeling aangebracht, voorzien van luiken. Op de verdieping bevindt zich boven de deur een kleiner gekoppeld raam met kleine roedenverdeling. Ernaast ramen als op de begane grond, hier zonder luiken. In het dakvlak zijn halfronde dakramen onder opgewipt dak geplaatst.

De beide zijgevels tellen één laag. In de linkerzijgevel zit een raam als in de voorgevel, de rechterzijgevel heeft behalve deze ramen ook terrasdeuren. In de achtergevel zijn de ramen voorzien van rolluiken. In het midden bevindt zich een deur. Ter plekke van het trappenhuis zijn glas-in-loodramen aangebracht, deze zijn voorzien van gebrandschilderde medaillons.

In het interieur is de indeling in oorspronkelijke vorm bewaard gebleven. Achter de entree ligt een brede gang met aan de rechterkant een langgerekte kamer, links aan de voorzijde een kamer, aan de achterkant de keuken. Deze vertrekken zijn van elkaar gescheiden door een kleine gang en toiletruimtes. Rechts achterin de gang bevindt zich een trap.

De entree wordt afgesloten door deuren met gebrandschilderd glas-in-lood. Andere belangrijke elementen uit de inrichting zijn onder meer een houten schouw met Delfts blauwe tegels in de achterkamer en enkele stucplafonds in de kamers op de begane grond.

Waardering

De villa is van algemeen belang. De villa is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de fabrikantenvilla. De villa heeft architectuurhistorische waarde wegens de traditionalistische vormgeving en stijl. De villa is gaaf bewaard gebleven.

Hulten van, G.H. ; Noord-Brabant