Waalwijk G 316
Gedempte Haven 1, 5141 JW te Waalwijk

Inleiding

PAKHUIS, gebouwd in 1903 in een stijl met elementen van neorenaissance. In 1918 werd het pakhuis in opdracht van Ant. van Iersel verbouwd tot fabriek, hierbij werd vooral het interieur gewijzigd. Het gebouw ligt op de hoek van de Gedempte Haven en de Dijkstraat aan het nu geheel bestrate plein. Het is een herinnering aan de oorspronkelijke haven en thans in gebruik als winkel en wijnhuis.

Omschrijving

Groot bakstenen pand op een rechthoekige plattegrond onder een samengesteld (dubbel) mansardedak. Het dak is gedekt met zwarte kruispannen. De voorgevel bestaat uit dikke muren met diep gelegen getoogde ramen en deuropeningen. Segmentbogen daarboven zijn als strekken uitgevoerd. Uitkragende gemetselde hoekpartijen steken iets boven de dakrand uit. De oorspronkelijke spitse bekroning van deze hoeken is inmiddels verdwenen. Tussen de daken, in het midden van de voorgevel, is een eveneens uitkragende kleine torenachtige opbouw met zinken spits geplaatst. Daaronder bevindt zich een geschilderd vlak, oorspronkelijk met de bedrijfsnaam. De beide topgevels hebben smalle rondboogramen, rechts met een hijsinrichting. Daaronder zijn luiken aangebracht. In gele strengperssteen zijn speklagen aangebracht.

Tussen de deuren is een gevelsteen met opschrift: "EERSTE STEEN GELEGD/DOOR/ LOUISE VAN IERSEL/19 30-8 03" ingemetseld. In de linkerzijgevel aan de Dijkstraat zijn rolluiken voor de ramen geplaatst. De plaats van de ramen heeft enkele wijzigingen ondergaan. Een hijsluik steekt iets door de dakrand heen. Direct onder de goot een tandlijst.

Ook de achtergevel heeft diepliggende getoogde ramen. Het linkerdeel heeft een opbouw, uitgevoerd in baksteen met golfplaten, op de achterzijde van het dak.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. Op de begane grond zijn bakstenen troggewelfjes op ijzeren I-profielen.

Waardering

Het pakhuis is van algemeen belang. Het gebouw is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het pakhuis. Het heeft industrieel-archeologische waarde. Het heeft ensemblewaarden in relatie tot de overige gebouwen aan de voormalige haven van Waalwijk.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis