Waalwijk D 4328
Waalwijk D 4329
Grotestraat 134 c, 5141 HC te Waalwijk
Grotestraat 134, 5141 HC te Waalwijk

Inleiding

WOONHUIS met bedrijfsruimte van een leerfabrikant, die een deel van een oude boerderij bevat. Het pand is gebouwd in circa 1860 met gebruik van elementen in neoclassicistische vormgeving.

Het gebouw ligt aan de Grotestraat in de kern van Waalwijk en maakt deel uit van de lintbebouwing. Oorspronkelijk lag op deze plek het landgoed Plantlust. De boerderij die nu is opgenomen in het woonhuis dateert blijkens jaartal ankers uit 1761 en was met de achterkant naar de Grotestraat gericht.

Omschrijving

Het object is gebouwd op een T-vormige plattegrond, bestaande uit een tweelaags woonhuis op rechthoekige plattegrond onder zadeldak evenwijdig aan de straat en daarachter een éénlaags en ouder gedeelte, eveneens op rechthoekige plattegrond, onder een wolfdak. De bouwmassa's staan haaks op elkaar, inwendig is het één geheel.

De bakstenen voorgevel telt vijf traveeën en heeft een natuurstenen plint en gepleisterde kroonlijst. De middelste travee wordt benadrukt door een tot aan de kroonlijst doorlopende houten geprofileerde lijst, bekroond met een fronton. Op de begane grond bevindt zich in deze lijst een houten deur met lijstwerk in classicistische vormgeving en met siersmeedijzeren roosters. Boven de deur is een rechthoekig balkon op grote decoratieve consoles aangebracht. Het balkon heeft openslaande deuren met glas-in-lood en een smeedijzeren hek. Aan weerszijden van de middentravee zijn rechthoekige schuiframen geplaatst, op de begane grond iets hoger dan op de verdieping.

De kroonlijst heeft bewerkte omkranste consoles, ter plekke van de middentravee vijf stuks, kort op elkaar geplaatst. De rechterzijgevel is opgetrokken in ijsselsteen en heeft een zwart geverfde plint. Bovenin zijn steekankers aangebracht. De lagere gevel van de haakse bouwmassa heeft een aantal vernieuwde zesruits ramen en opgeklampte deuren. In het dakvlak zijn twee grote dakkapellen later aangebracht.

De eveneens in ijsselsteen uitgevoerde linkerzijgevel is ter plekke van het voorhuis blind. Daarachter een tweelaagse aanbouw onder plat dak, aan het uiteinde een topgeveltje en een dakkapel. In deze aanbouw zijn verschillende ramen en een deur gezet.

De huidige achtergevel, een ingezwenkte lijstgevel, was eens de voorgevel. In deze gevel zijn grote serredeuren aangebracht met bovenlichten met glas-in-lood. Behalve enkele vernieuwde zesruits ramen bevat deze gevel een samengesteld raam. Jaartalankers geven de datum 1761 aan.

In het interieur is de indeling in grote lijnen bewaard gebleven. Een centrale gang die het pand van voor naar achter doorsnijdt heeft marmeren vloertegels en lambrisering. Rechts daarvan ligt een kamer-en-suite. Hierin zijn onder andere stucplafonds en binnenluiken bewaard gebleven. Het huis is gedeeltelijk onderkelderd. Behalve een waterkelder is er een voorraadkelder, via een bakstenen trapje is de ruimte met tongewelf en plavuizen vloer bereikbaar.

Waardering

Het woonhuis met bedrijfsruimte en boerderij is van algemeen belang. Het geheel is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek. Het geheel is een staalkaart van het eclecticisme zoals toegepast door de Waalwijkse schoen- en leerfabrikanten. De boerderij is een goed voorbeeld van het type van de Langstraatboerderij en als zodanig zowel intern als extern gaaf bewaard gebleven. Het pand is van belang wegens de ligging die duidelijk is verbonden met de industriële ontwikkeling van de gemeente Waalwijk.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Met bedrijfsruimte