Waalwijk D 2300
Grotestraat 150, 5141 HC te Waalwijk

Inleiding

Vrijstaand HERENHUIS, gebouwd circa 1850 met een voorgevel in eclectische stijl. Het huis is in gebruik als kantoor.

Omschrijving

Tweelaags woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een afgeplat schilddak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Het dak heeft op elke hoek een schoorsteen. De voorgevel is een gepleisterde lijstgevel van vijf traveeën breed. De hoekpilasters en pilasters aan weerszijden van de middentravee op de verdieping zijn geblokt gepleisterd. Onder de ramen is zowel op de verdieping als op de begane grond een doorgaande lijst aangebracht.

In het midden een dubbele paneeldeur, voorzien van classicistisch lijstwerk en smeedijzeren roosters. Erboven een Frans balkon met ijzeren hek en vlaggenstokhouder. De ramen hebben bovenlichten met afgeronde hoeken, gevuld met glas-in-lood. De rechterzijgevel heeft een zij-ingang (nummer 150a) en een zesruits raam. Verder naar achter bevinden zich in deze zijgevel hooggeplaatste ramen met glas-in-lood. Aan de achterzijde is een serre annex veranda aangebouwd.

In de linkerzijgevel bevinden zich achtruits ramen met luiken. De ramen op de verdieping zijn voorzien van bovenlichten met glas-in-lood. De achtergevel heeft T-ramen en op de begane grond een deur in het midden.

De achteraanbouw was oorspronkelijk één laag hoog onder een schilddak. In de jaren zestig is dit gedeelte van een opbouw onder plat dak voorzien. De linkerzijgevel is blind, in de rechterzijgevel en achtergevel zitten grote rechthoekige ramen.

In het interieur is de indeling in grote lijnen bewaard gebleven. Een hoge gang doorsnijdt het pand. Links daarvan een kamer-en-suite met hoge scharnierende deuren. Aan de rechterkant twee kamers, in de huidige toestand met elkaar verbonden. Elementen uit de oorspronkelijke inrichting zijn onder meer de marmeren tegels in de gang, enkele stucplafonds en natuurstenen schouwen in de kamers op de begane grond en de binnenluiken en vensterbanken in de kamer-en-suite. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd.

Achter het huis een klein koetshuis onder zadeldak met windveren. In de zijgevel rondboogramen met metalen kozijnen.

Waardering

Het pand is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de gebruikte stijlelementen, het materiaalgebruik en de ornamentiek. Het is een gaaf bewaard gebleven geheel.

Betreft voorgevel