Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521850
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82762/41
Kadastrale aanduiding
Waalwijk D 1722
Grotestraat 168, 5141 HC te Waalwijk
Grotestraat 170, 5141 HC te Waalwijk

Omschrijving

Inleiding

HERENHUIS, omstreeks 1880 gebouwd in een eclectische stijl als één woning, later opgedeeld tot twee wooneenheden.

Omschrijving

Tweelaags huis onder een afgeplat schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat. De voorgevel is vijf traveeën breed, gepleisterd op een natuurstenen plint en wordt geleed door hoekpilasters, cordonlijsten en een kroonlijst. Het dak is gedekt met oud-Hollandse pannen.

De voorgevel is gepleisterd en telt vijf traveeën. In het midden zit een portiek met openslaande paneeldeuren, beide voorzien van bovenlichten en smeedijzeren roosters. Het portiek heeft een omlijsting, bekroond door een medaillon met uitstekende koeienkop. Erboven is een balkon op grote voluten en met een siersmeedijzeren balkonhek aangebracht. Aan weerszijden van de middentravee bevinden zich T-ramen met kwart-hol afgewerkte hoeken. Onder de vensterbanken zitten natuurstenen consoles. De ramen zijn gevat in een geprofileerde omlijsting met bloemmotief ter plekke van de sluitsteen.

Bovenaan de gevel een kroonlijst op consoles. In het midden is een halfrond fronton geplaatst. Hierin is een rond raam met metalen vierpas roeden gevat.

De linker- en rechterzijgevel zijn wat betreft het voorste gedeelte blind. De achterste helft van de linkergevel heeft schuiframen. Rechts bevinden zich enkele ramen, achteraan latere aanbouwen onder schilddak en plat dak. In de achtergevel zit links een rond raam met metalen kozijn met ronde geometrische roedenverdeling.

Door de achteraanbouwen is de oorspronkelijke achtergevel maar beperkt zichtbaar. Van de achtergevel zijn delen opgetrokken in nieuw metselwerk, er is onder andere een nieuwe serre.

In het interieur is de smalle hoge gang in beide huisnummers bewaard gebleven. Het rechterpand is als kantoor in gebruik, links wordt gewoond. Hier is onder andere links van de gang een kamer-en-suite met twee zwart marmeren schouwen bewaard gebleven.

Waardering

Het pand is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de toegepaste stijlelementen, de kwaliteit van de vormgeving en het materiaalgebruik. Het is gaaf bewaard gebleven.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden