Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521851
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82913/147
Kadastrale aanduiding
Waalwijk D 3364
Grotestraat 206, 5141 HD te Waalwijk

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaand WOONHUIS uit 1844, gebouwd in classicistische stijl. Het gebouw ligt aan de Grotestraat in de kern van Waalwijk en maakt deel uit van de lintbebouwing. In 1912 vonden verbouwingen en uitbreiding van het pand aan de achterzijde plaats.

Omschrijving

Tweelaags blokvormig pand onder schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat. De voorgevel is vijf traveeën breed, uitgevoerd in baksteen op een hoge natuurstenen plint (tot aan de onderdorpels van de ramen). De deur in het midden heeft een houten omlijsting waarbij de latei wordt ondersteund door voluten, versierd met druiventrossen. Aan weerszijden twee achtruits ramen. Op de verdieping zesruits ramen. De gevel heeft een kroonlijst met eierlijst, bekroond door een gootlijst op klossen.

In het midden van het dakvlak bevindt zich een dakkapel. De linkerzijgevel is nagenoeg blind. De plint loopt over een klein stuk door. In het achterste deel zijn enkele ramen aangebracht. De gevel grenst aan een smal gangetje, afgesloten door een hek. Rechts zijn eveneens in het achterste gedeelte ramen aangebracht. Er is een éénlaagse aanbouw met afgeschuinde zijden.

In een haakse aanbouw, éénlaags onder zadeldak, bevindt zich een bedrijfsruimte.

Aan de straat, rechts van het huis staan natuurstenen palen met een openslaand smeedijzeren hek.

Waardering

Het huis is van algemeen belang. Het huis is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het notabelen-woonhuis in het midden van de negentiende eeuw. Het is gaaf bewaard gebleven.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1844
1844
exact
verbouwing
1912
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden
Stijl: Classicisme