Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521852
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 april 2002
Kadaster deel/nr: 
13553/30
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Waalwijk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Waalwijk
X-Y coördinaat: 
133115 - 411380

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

HERENHUIS uit 1912, gebouwd in neorenaissance stijl in opdracht van Philippe Timmermans, directeur van de "verzekeringsmaatschappij Noord-Braband". Het ontwerp is van architect W.J.H. Bouman. Het gebouw ligt aan de Grotestraat in de kern van Waalwijk en maakt deel uit van de lintbebouwing.

Omschrijving

Vrijstaand tweelaags bakstenen pand op een rechthoekige plattegrond onder een afgeplat schilddak. Het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen en heeft een gootlijst op klossen.

De voorgevel is vijf traveeën breed en wordt in het midden bekroond door een trapgevel. Op de begane grond is een houten deur in natuurstenen omlijsting met korfboog geplaatst. Binnen deze omlijsting is boven de deur een bovenlicht met glas-in-lood tussen natuurstenen lateien geplaatst. Aan weerszijden van de deur en op de verdieping zijn kruiskozijnen onder korfbogen geplaatst. In de bogen zijn natuurstenen blokken verwerkt. De ramen op de begane grond zijn voorzien van onderluiken, alle bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood.

De bovenste rand van de gevel heeft een lijst en pilasters tussen de ramen in de trant van de zogenaamde Dordtse gevels. In de trapgevel bevindt zich een klein kruiskozijn onder korfboog. De trapgevel wordt bekroond door een zandstenen leeuw.

Voor de deur is een hardstenen trapje. Aan weerszijden daarvan staan hardstenen stoeppalen waartussen smeedijzeren kettingen hangen. De linkerzijgevel is gepleisterd, in brede banden is het metselwerk zichtbaar gebleven. Het voorste deel van de muur is blind. In het midden is een opbouw met plat dak en overstek. Hierin bevindt zich het trappenhuis met staande ramen.

Verder naar achter verspringt de gevel: tegen de linkerachterhoek is een aanbouw gemaakt, hierin bevindt zich een groot naar de straat gericht raam.

De achtergevel heeft in het midden (in het verlengde van de voordeur) een deur. Links daarvan zijn terrasdeuren aangebracht.

In het verlengde van de aanbouw en eraan vast ligt een grote éénlaagse schuur op rechthoekige plattegrond onder zadeldak.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. Een centrale gang loopt van voor naar achter door het pand. Deze gang is ongeveer op de helft afgesloten door een klapdeur. Vóór deze deur is het pand thans in gebruik als kantoor, erachter en op de verdieping als woonhuis.

Rechts van de gang bevindt zich een grote langwerpige kamer, links een kleinere kamer. Erachter ligt de trappartij. Achter de klapdeur rechts eveneens een grote rechthoekige kamer met serre-achtig gedeelte aan de achterzijde, tussen de serre en woonkamer is een houten scheidingswand met veel glas aanwezig.

Links bevinden zich een opkamer, keuken en bijkeuken. Keuken en bijkeuken zijn breder dan de daar voor gelegen vertrekken. Op de begane grond zijn boven de doorgangen in de gang spreuken in banderolles geschilderd, ook de naam van opdrachtgever en eerste bewoner Philippe Timmermans wordt genoemd.

Waardering

Het huis is van algemeen belang. Het huis is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling en de typologische ontwikkeling van de directeurswoning. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de toepassing van een historiserende vormgeving, in de vorm van de Dordtse gevel, er verhoging van de representativiteit. Tevens heeft het wegens de toegepaste stijlelementen, de vormgeving en detaillering architectuurhistorische waarde. Zowel interieur als exterieur zijn gaaf bewaard gebleven.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaGrotestraat2685142 CCWaalwijk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WaalwijkD3791

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissanceinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19121912exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Bouman, W.F.J.H. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur