Waalwijk G 60
Grotestraat 289, 5141 JT te Waalwijk

Inleiding

POSTKANTOOR met directeursWONING, gebouwd in 1906 naar een ontwerp van D.E.C. Knuttel met elementen van neorenaissance. Het gebouw ligt aan de Grotestraat in de kern van Waalwijk en maakt deel uit van de lintbebouwing. Het kantoor staat in verbinding met een uitbreiding uit de jaren zestig. Deze valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Tweelaags bakstenen pand onder een samengesteld dak. De hoofdmassa heeft een rechthoekige plattegrond en een plat dak met dakschilden. De dakschilden zijn gedekt met rood-bruin geglazuurde kruispannen.

De voorgevel is voorzien van een risaliet met topgevel, onder de topgevel een rondboogfries, naast de risaliet in de gevel lisenen. De plint steekt iets uit. Daarboven samengestelde raampartijen met gepleisterde kolommen. De bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood. De vensterbanken zijn uitgevoerd in groen geglazuurde tegels. Lateien boven de ramen, en neuten in de bovenhoeken zijn in hardsteen gemaakt. In het metselwerk boven de ramen zijn segmentbogen aangebracht. Het rechteruiteinde heeft op de begane grond een raam met kwartholle hoekafwerking. Boven de latei, die deze vorm volgt bevinden zich twee kleine bovenlichten. Erboven een grote segmentboog. Waarschijnlijk was dit de oorspronkelijke plaats van de brievenbus. Op de verdieping bevinden zich schuiframen, ook met een kleine roedenverdeling in de bovenlichten. Tussen de ramen bakstenen penanten.

Tegen de linkerzijgevel bevindt zich een tweelaagse massa met opgemetselde hoek onder plat dak. Hierin is de ingang, bestaande uit een vernieuwde deur met boven de latei twee bovenlichten aangebracht. Op de verdieping een raam, voorzien van een metalen latei met rozetten.

De rechterzijgevel heeft een topgevel met opengewerkte bakstenen balustrade in plaats van een dakschild. Aangrenzend een tweelaagse bouwmassa met plat dak. De uiteinden van dit deel van de gevel hebben getrapte opbouwen. Daaraangrenzend nog een éénlaagse bouwmassa onder plat dak. Links een (later toegevoegde) brievenbus met daarnaast een T-raam met bovenlicht met kleine roeden. Op de verdieping zijn enkele rechthoekige ramen aangebracht. Naar achteren toe, in het lagere gedeelte, is een smalle paneeldeur met smeedijzeren roosters die toegang tot de bovenwoning verschaft en een kelderraam met diefijzers. In de achtergevel smalle hoge ramen.

In de linkerzijgevel enkele ramen. Midden achter het pand ligt een gedeelte met afgeschuinde hoeken onder omlopend dak.

Waardering

Het postkantoor is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling en wegens de typologische ontwikkeling van het postkantoor. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de gebruikte stijlelementen, de vormgeving, de detaillering en het materiaalgebruik. Tevens is het postkantoor van belang binnen het oeuvre van de architect D.E.C. Knuttel.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Postkantoor Met directeurswoning

Knuttel, D.E.C. ; Noord-Brabant