Waalwijk D 3519
Waalwijk D 3517
Kerkstraat 8, 5141 EC te Waalwijk
Kerkstraat 10, 5141 EC te Waalwijk
Kerkstraat 6, 5141 EC te Waalwijk
Kerkstraat 4, 5141 EC te Waalwijk

Inleiding

Aaneengeschakelde reeks van kleine FABRIEKSGEBOUWEN. Het middendeel is gebouwd als schoenenfabriek voor C.G. van der Heijden, circa 1860 in een eenvoudige bouwstijl. Aan de zuidzijde in circa 1905 uitgebreid met een machinekamer en schoorsteen en een STOOMSCHOENENFABRIEK. Aan de noordkant een productiehal.

Omschrijving

Anderhalflaags langgerekt pand onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Uitgevoerd in handgevormde, witgeschilderde baksteen. Het dak is gedekt met oud-Hollandse pannen en voorzien van windveren. De voorgevel telt dertien vensterassen. Ongeveer in het midden is een kleine gemetselde topgevel met windveren en makelaar aangebracht. Hierin bevindt zich een zesruits raam. De rest van de gevel heeft rechthoekige ramen en enkele deuren op de begane grond. Daarboven zijn halfronde raampjes met metalen kozijnen en een hijsluik aangebracht.

Links van deze bouwmassa zijn een éénlaags bakstenen woonhuis en een hogere (anderhalflaagse) productiehal aangebouwd. Het woonhuis onder zadeldak springt iets naar voren ten opzichte van het rechtse ervan gelegen bedrijfspand. In de voorgevel zijn een deur en zesruits ramen aangebracht.

De productiehal heeft een mansardedak, gedekt met kruispannen. De gevel aan de straatkant is blind, de linkerzijgevel heeft in de top twee getoogde ramen. Op de begane grond is een later aangebrachte poort. In een uitgespaarde hoek tussen het huis en deze hal staat, achter de voorgevel, een ingekorte ronde bakstenen schoorsteen.

Waardering

Het pand is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de schoenenindustrie in de Langstraat. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de traditionalistische vormgeving. Het is een zeldzaam bewaard gebleven voorbeeld van industriële bebouwing op de opstrekkende percelen in de kom van Waalwijk.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksgebouw