Waalwijk D 862
Kerkstraat 72, 5141 EC te Waalwijk

Inleiding

WOONHUIS in traditionele stijl. Gebouwd door architect H. de Hoop in 1939 als eigen woonhuis. H. de Hoop was tevens directeur van de Waalwijkse gemeentewerken. Een garage in stijl werd later toegevoegd.

Omschrijving

Tweelaags bakstenen woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een geknikt zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel is asymmetrisch, rechts in een ondiep portiek bevindt zich de ingang. In de getoogde omlijsting zijn natuursteen blokken aangebracht. Links daarvan bevindt zich een T-raam waarvan de onderlichten roedenverdeling en luiken hebben, het bovenlicht is gevuld met glas-in-lood. Rechts van het portiek een klein vierkant glas-in-loodraam met luiken.

Op de verdieping is een loggia met dubbele rondboog aangebracht, rechts daarvan bevindt zich een raam met roedenverdeling en luiken. Een klein vierruits raam zit in de topgevel. De linkerhoek van de voorgevel gaat over in een schoorsteen.

In de linkerzijgevel bevinden zich ramen in een vormgeving en indeling als die van de voorgevel. Achteraan is een aanbouw gezet die om de hoek tegen de achtergevel doorloopt. Dit galerij-achtige element is één laag hoog en heeft een lessenaarsdak. Hierin zijn smalle hoge ramen voorzien van een kleine roedenverdeling aangebracht. In de achtergevel zijn terrasdeuren geplaatst. Op de verdieping bevinden zich ramen met luiken, in de top een vierruits raam.

De rechterzijgevel is één laag hoog en nagenoeg blind. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het woonhuis is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een cultuurhistorische en sociaal-economische ontwikkeling, waarbij door de gegoede burgerij teruggegrepen werd op een traditionele vormgeving. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de gebruikte traditionele vormgeving. Het woonhuis is van belang voor de geschiedenis van de architectuur omdat met name in het Waalwijk van na 1930 de tegenstelling tussen een traditionele en een meer moderne vormgeving in de bouwwerken tot uitdrukking komt. Het woonhuis is gaaf bewaard gebleven.

Hoop de, H. ; Noord-Brabant