Waalwijk G 1736
Loeffstraat 113, 5142 EP te Waalwijk

Inleiding

NEDERLANDSE HERVORMDE KERK, gebouwd in 1911 naar een ontwerp van architectenbureau K.C. Suyling en zn.

Omschrijving

Bakstenen kerk onder omlopend schilddak, gedekt met leien. De kerk heeft een langgerekte achthoekige plattegrond. De gevels worden geleed door steunberen en lisenen, en staan op een gemetselde, uitstekende plint. Tegen de achterzijde van de kerk is de consistoriekamer aangebouwd. Midden op het dak is een vierzijdige dakruiter met klokkenstoel, bekroond door een spits geplaatst.

De openslaande houten deur is onder een spitsboog geplaatst. Erboven twee spitsboogramen. Ook in de zijgevels zijn spitsboogramen aangebracht. De spitsbogen boven deur- en raamopeningen zijn in strengperssteen uitgevoerd. In het gevelvlak rechts van de deur is een gevelsteen met opschrift L.H. LOUWE KOOYMANS/HEEFT AAN DIT GEBOUW/DEN EERSTE STEEN/ GELEGD 1911 aangebracht. Het interieur is sober uitgevoerd met wit gepleisterde wanden. Tegen het plafond zijn houten consoles op een kleine natuurstenen kraagsteen geplaatst. Op de tegelvloer staan twee rijen houten banken. Tegen de voorgevel is een uitbuikende orgelgalerij geplaatst. Tegen de achterwand een eikenhouten preekstoel, afkomstig uit de St. Laurenskerk te Rotterdam.

Het glas-in-lood van de ramen is onlangs vernieuwd.

Waardering

De kerk is van algemeen belang. De kerk is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling; met name de late toepassing van neogotische vormen in een Nederlands Hervormd kerkgebouw. De kerk heeft architectuurhistorisch belang vanwege de toegepaste stijlelementen en de sobere ornamentiek. Het gebouw is in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Nederlandse Hervormde Kerk