Waalwijk G 1639
Winterdijk 43, 5141 KE te Waalwijk

Inleiding

PAKHUIS, gebouwd omstreeks 1890 in een eenvoudige traditionele stijl. De voorzijde ligt aan het achterterrein van het postkantoor aan de Grotestraat. De achterzijde grenst aan de Winterdijk.

Omschrijving

Drielaags pand, uitgevoerd in handgevormde baksteen. Op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak met overstek aan de voorzijde en windveer, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De korte voorgevel heeft op de begane grond een rechthoekige poort, erboven twee getoogde poorten. Aan weerszijden van de bovenste poort twee kleine raampjes. In de top een hijsinrichting. Links van de poort op de begane grond een kleine poort.

De linkerzijgevel is nagenoeg blind. Hoog in de gevel zijn kleine raampjes geplaatst, ertussen steekankers.

Op de achtergevel zijn restanten van geschilderde opschriften "Handel in huiden, schors en leder Jacq. van Riel" nog vaag leesbaar.

Waardering

Het pand is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het exterieur is gaaf bewaard gebleven en is zeldzaam.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis