Capelle G 1305
Willem van Gentsvaart 1, 5161 AT te Sprang-Capelle

Inleiding

Het eclectische WOONHUIS is in 1887 gebouwd in opdracht van J.N. de Roon. Achter dit woonhuis bevinden zich oudere aanbouwen, die mogelijk uit de achttiende eeuw dateren. Het pand staat op een kruispunt van wegen.

Omschrijving

Het eenlaagse pand telt vijf traveeën en heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit handvorm baksteen en de nokas van het zadeldak met zwarte kruispannen loopt parallel aan de straat. De plint en de vensterdorpels zijn van hardsteen. De voorgevel wordt verticaal geleed door hoeklisenen en een vooruitspringende centrale ingangspartij.

De getoogde T-vensters hebben een gepleisterde omlijsting met oreillons en kuiven met acroterie, net als de centraal geplaatste voordeur met getoogd bovenlicht. De vleugeldeuren zijn voorzien van cassetten, het kalf van een sierlijst. Tegen de hardstenen stoep bij de voordeur staat aan beide zijden een gewelfde piedestal, met blad- en bloemmotief en rustica.

De gevelsteen rechts van de voordeur geeft aan, dat de eerste steen op 1 juli 1887 is gelegd door J.N. de Roon.

Het brede gepleisterde fries is gekornist en voorzien van rustica-velden en consoles met blad- en bloemmotief.

Onder de gootlijst is in een smalle sierlijst voorzien. Deze lijst wordt onderbroken voor een zinken dakkapel. Deze heeft een oeil-de-boeufraam, waaronder diverse decoraties zoals een neo-empire krans en bloem. De wangen zwenken in- en uit, onder de gewelfde lijst een eierlijst en als bekroning een bloem.

Aan weerskanten van de dakkapel zijn rond 1980 kleine tuimelvensters geplaatst. De zijgevels zijn opgemetseld als tuitgevels met een schoorsteen op de hoek en rechte steekankers. De schoorsteen van de linkergevel is gesloopt.

De rechterzijgevel heeft een smal getoogd hoekraam met ompleistering. Geheel links bevinden zich twee getoogde zesruits schuifvensters en in het midden op de verdieping nog zo'n venster. Hiernaast is een rondraam met ijzeren ovaalindeling geplaatst. De linkerzijgevel is identiek. De achtergevel van het pand wordt grotendeels aan het oog onttrokken door de aanbouwen, onder zadeldak en onder plat dak. Het bouwdeel onder het haaks op de hoofdmassa geplaatste zadeldak heeft oudhollandse dakpannen. Het deel met het platte dak is onderkelderd en dateert waarschijnlijk uit de achttiende eeuw.

Voor het woonhuis staan drie grote kastanjebomen. Het erf van het woonhuis is aan de voorzijde afgezet door een smeedijzeren hek met een dubbele pijlpuntenrij en gecanelleerde ijzeren staanders waarop een kegel is geplaatst.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het woonhuis is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het woonhuis. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de kwaliteit van de toegepaste eclectische stijlelementen en de ornamentiek. Het pand is belangrijk vanwege de gaafheid, de situering op een oud kruispunt van wegen en de markante landschappelijke ligging.