Capelle G 1053
Nieuwevaart 16, 5161 AR te Sprang-Capelle

Inleiding

VILLA, Fossa Nova, in 1904 opgetrokken in vormen van de Overgangsarchitectuur. De eerste steen werd gelegd door de dochter van de toenmalige burgemeester Vermeulen. Zeer markant gelegen gaaf bewaarde villa die gelegen is aan de westelijke zijde van de Nieuwe Vaart.

Omschrijving

Geheel vrijstaande en deels onderkelderde villa van twee bouwlagen met muren van machinale baksteen, gemetseld in kruisverband en geknipt en gesneden gevoegd. De villa is overkapt met een samengesteld schilddak, gedekt met rode geglazuurde kruispannen en deels met rode geglazuurde tuile-du-Nordpannen. Het dak wordt bekroond door een aardewerk piron. De plattegrond van de villa is ruwweg rechthoekig, zij het dat er diverse erkers/aanbouwen zijn aangebracht. De villa is omgeven door een fraaie tuinaanleg met onder meer bomen uit de bouwtijd.

De voorgevel heeft op de begane grond twee grote, met een segmentboog getoogde jukvensters die elk voorzien zijn van een bovenlicht met fijne roedenverdeling. Geveldecoratie onder meer in doorlopende banden van rode en gele verblendsteen. Centraal geplaatste, iets terugliggende ingangspartij met houten deur met glazen bovenlicht. Naast de ingang is rechtsonder een hardstenen gevelsteen met inscriptie geplaatst. Daarboven is een houten balkon geplaatst met een in sierlijk stijlvormen bewerkte balustrade. De verdiepingsvensters zijn recht gesloten en hebben beschilderde houten raamluiken. Het rechter gedeelte van de voorgevel springt iets uit en is voorzien van een fries met decoratief metselwerk en van een goot met overstek die gedragen wordt door gekoppelde houten gootsteunen in een wat eigenaardig aandoende stijlvorm. Het gebouw heeft zowel aan de linker- als aan de rechterzijde een erkerachtige aanbouw. Links aan de achterzijde is een keukengedeelte onder een plat dak gebouwd.

Het schilddak van de hoofdmassa is aan de achterzijde voorzien van dakkapellen met grote beglazing. Rechthoekige traphal onder plat dak. Lichttoetreding via grote vensters. Intern zijn veel van de oorspronkelijke decoraties en ornamentiek behouden gebleven. Onder andere tegels, terrazzo parket, trappartij, deuren en stucplafonds zijn nog origineel en in stijlvormen geornamenteerd.

Intern wordt het pand door een centrale gang met tegelvloer in tweeën gedeeld. Aan de rechterzijde bevinden zich twee kamers ensuite en een vijfhoekige erker onder een plat dak. Aan de linkerzijde twee van elkaar gescheiden kamers en een daarachter gelegen keukengedeelte. De kelder bestaat uit verschillende ruimtes en is overwelfd met kleine troggewelfjes. Op de verdieping bevinden zich de slaapkamers. De badkamer is sterk verbouwd.

Waardering

De villa is van algemeen belang. De villa heeft cultuurhistorisch belang en is door de markante ligging langs de Nieuwe Vaart een bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling. De villa heeft architectuurhistorisch belang vanwege de toegepaste stijlelementen, de bijzondere ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen interieur en exterieur.

De villa heeft ensemblewaarden vanwege de historisch ruimtelijke relatie met de eromheen gelegen groenvoorzieningen en infrastructuur. De villa is van belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en interieur.