Capelle H 725
Wendelnesseweg-Oost 106, 5161 ZC te Sprang-Capelle

Inleiding

Gaaf bewaard HERENHUIS met KOETSHUIS, in het jaar 1866 opgetrokken in traditionele vormen. Het ruime pand is gelegen aan de oostzijdse van de eertijds gedempte haven van Capelle. Deze is in 1996 en 1997 weer uitgegraven.

Omschrijving

Onderkelderd tweelaags herenhuis van vijf traveeën met koetshuis aan rechterzijde. Het pand heeft een rechthoekige grondslag en is op een hardstenen sokkel en met een hardstenen plint opgetrokken. De gevels zijn van machinale baksteen, gemetseld in kruisverband. Het schilddak is gedekt met overwegend zwarte Hollandse pannen en heeft op elke hoek een gemetselde schoorsteen. Op de begane grond heeft het pand smeedijzeren hoekhekjes met spiralen en rozetten. De symmetrisch geplaatste vensters hebben ronde schouders en zijn voorzien van zesruits schuiframen. De vensters hebben verder een geprofileerde omlijstin en hardstenen onderdorpels. Vleugeldeur met kuifversiering; gietijzeren levensboom in het bovenlicht. Kroonlijst op bewerkte voluutvormige consoles. In de zijgevels zijn de ijzeren steekankers van de verdiepingsbalklaag aangebracht. Aan de achterzijde is in 1996 een serre aangebracht; deze valt buiten de van rijkswege geldende bescherming.

Inwendig is in het pand nog zeer veel van de oude indeling en ornamentiek bewaard gebleven. Het woongedeelte wordt in tweeën gedeeld door de brede centrale gang die over de diepte van de hele woning loopt. Links bevinden zich twee kamers ensuite met fraaie marmeren schouwen en sierlijk bewerkte stucplafonds.

In de achterkamer is een waarschijnlijk laat-negentiende-eeuwse stalen kluis met dubbele deur ingemetseld. Deze is indertijd vervaardigd door de fabrieken R. Timmermans te 's-Hertogenbosch. In de keuken is met name de stookplaats met rookhok nog bijzonder.

Het éénlaags koetshuis is, iets terugliggend, tegen de rechterzijde van het woonhuis gelegen en daar intern ook mee verbonden. Het heeft gemetselde gevels en een schilddak met Hollandse pannen. Opvallend grote inrijpoort met bovenlicht en ronde schouders. Stucwerk omlijsting met kuifversiering met jaartal 1866 daarop geschilderd. Het koetshuis bezit intern nog de vergaarbak voor drinkwater en een koperen kookketel.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het woonhuis is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de huisvesting en inrichting van de gegoede burgerij in de tweede helft van de negentiende eeuw.

Het woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere ornamentiek. Het object is van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid van ex- en interieur. Het object is van algemeen belang vanwege de bouwtechnische zeldzaamheid van het geheel.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis Met koetshuis