Benedenkerkstraat 87, 5165 CB te Waspik

Inleiding

WOONHUIS met elementen van chaletstijl, met aangebouwde serre, daterende uit 1905, na oorlogsschade tussen 1945-1950 inwendig hersteld.

Omschrijving

Een- en tweelaags woonhuis, opgetrokken uit rode verblendsteen, onder samengestelde zadeldaken, gedekt met geglazuurde tuile-du-nordpannen.

Het geheel heeft een asymmetrische compositie en bestaat uit een evenwijdig aan de straat gelegen eenlaags deel, dat aan de rechterzijde wordt geflankeerd door een haaks op de straat gerichte, hogere risaliet. Het basement bestaat uit donkere baksteen; speklagen en aanzet- en sluitstenen van de ramen zijn uitgevoerd in gele steen. Het eenlaagse deel bevat de ingang met een paneeldeur in portiek met jaarsteen en links daarvan twee T-ramen. Onder het overstek een strook met siermetselwerk. In de risaliet een driezijdige erker met schuiframen, waarboven een balkon met smeedijzeren hek. Op de etage openslaande deuren. In de topgevel een overstekend schijnspant met windveren. In de segmentbogen van de ramen sporen van siermetselwerk.

De rechter zijgevel is uitgevoerd in siermetselwerk in rood, grijs en wit. De achtergevel is een- en tweelaags, heeft T-ramen en siermetselwerk in rood en een topgevel en uitgebouwd trappenhuis onder plat dak. Keukenaanbouw onder plat dak.

De linker zijgevel heeft T-vormige schuif- en stolpramen en een aangebouwde serre uit de bouwtijd. Deze bestaat uit een basement in donkere steen, waarop houten puien met openslaande deuren en bovenlichten met twee soorten sierlijke roedenindeling. De serre is afgedekt met een schilddak met daktegels.

Inwendig bezit het huis een middengang met aansluitend trappenhuis met originele balustertrap en driedelig glas-in-loodraam. In de kamers links en rechts originele paneeldeuren.

In de kamer links een zwart marmeren schoorsteenmantel, in de suite rechts schuifdeuren met panelen. De gang heeft een eenvoudig stucplafond, in de overige kamers na 1945 aangebrachte curieuze houten en hardboard plafonds met siertimmerwerk.

Voor het huis een hekwerk uit de bouwtijd.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek; het heeft ensemblewaarden wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en ornamentiek en vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid; het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur.