Waalwijk G 432
Hooisteeg 12, 5141 KH te Waalwijk
Hooisteeg 4, 5141 KH te Waalwijk
Hooisteeg 6, 5141 KH te Waalwijk
Hooisteeg 8, 5141 KH te Waalwijk
Hooisteeg 10, 5141 KH te Waalwijk

Inleiding

Rijtje ARBEIDERSWONINGEN, plaatselijk 'damwoningen' genoemd, gebouwd voor de huisvesting van arbeiders en schoenmakers. De huizen staan op de oorspronkelijke achterterreinen van de fabrikantenvilla's aan de Grotestraat, aan de Hooisteeg die tussen Grotestraat en Winterdijk loopt, oplopend in hoogte naar de Winterdijk toe.

Omschrijving

Rij éénlaags woningen, op een rechthoekige plattegrond onder doorlopend zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de steeg loopt. De huizen zijn uitgevoerd in handgevormde baksteen met een tandlijst en een gepleisterde plint aan de voorzijde, het dak is gedekt met oud-Hollandse pannen. Elke woning is drie traveeën breed en heeft een opgeklampte deur met aan weerszijden getoogd zesruits schuifraam. Boven de deuren is in het dakvlak een houten dakkapel met dubbel raam en plat dak geplaatst.

De kopse gevel van Hooisteeg 12 is gepleisterd en heeft een vierruits raam in de top. De achtergevel heeft verschillende dichtgezette raam- en deuropeningen.

Waardering

De huizen zijn van algemeen belang. De huizen zijn van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling waarbij de groepsgewijze huisvesting van arbeiders in de onmiddellijke nabijheid van de fabriek steeds belangrijker werd. De huizen zijn een inmiddels uiterst zeldzaam voorbeeld van het bouwtype.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)