Waalwijk H 154
Waalwijk H 206
Waalwijk H 639
Afwateringskanaal, Waalwijk

Inleiding

Voormalige SPOORBRUG, thans in gebruik als fietsersbrug over het huidige afwateringskanaal 's-Hertogenbosch - Drongelen. Onderdeel van de niet meer in gebruik zijnde lijn Lage Zwaluwe - Den Bosch. Dit zogenaamde "Halve zolenlijntje" vormde een treinverbinding tussen diverse Langstraatdorpen.

De brug werd omstreeks 1885 aangelegd en bij de bouw van de pijlers werd rekening met een dubbel spoor gehouden. Er is echter nooit meer dan een enkel spoor over de brug aangelegd. De brug was oorspronkelijk 800 meter lang en had aan de zuidkant een voetgangersbrug. In 1985 werd het geheel ingekort tot 150 meter.

Omschrijving

De vakwerkbrug bestaat uit N-liggers met rechte einden en horizontale bovenrandstaven van geklonken ijzer en een ondergrond van dicht tegen elkaar geplaatste balken. De rails zijn vervangen door een op de balken aangebrachte ondergrond ten gunste van het fietspad.

De brug ligt op grote bakstenen pijlers met puntige uiteinden. Deze uiteinden zijn uitgevoerd in natuursteen. De bovenkanten van de pijlers zijn voorzien van natuurstenen afdekplaten.

Waardering

De spoorbrug is van algemeen belang. De brug heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische technische en landschappelijke ontwikkelingen, met name die van de ontwikkeling van de spoorverbinding in de Langstraat. De brug heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek. De brug heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van de Langstraatlijn.