Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521884
Complexnummer
521882 - Dieselgemaal Mr.Dr. C.P. Zaayer
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82917/159
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Maassluis C 366
Vlaardingsedijk 6, 3143 LN te Maassluis

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaande DIENSTWONING met omliggende tuin, bestemd voor de chef-machinist, deel uitmakend van het boezemgemaalcomplex Mr. Dr. C.P. Zaayer, gelegen ten westen van het machinegebouw.

NB Recentelijk zijn de houten, gelede strookvensters op de begane grond vervangen door grotere vensters met kunststoffen kozijnen met een breder profiel, de gevelindeling is daarbij intact gebleven. De oorspronkelijke voordeur is eveneens vervangen.

Omschrijving

De dienstwoning telt één bouwlaag met kapverdieping onder een laag, met zwarte pannen gedekt schildak met overstek en is boven een betonnen plint op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen (hardgrauw). De hoofdingang van de dienstwoning bevindt zich in het midden van de noordgevel onder een houten, geprofileerde luifel met aan weerszijden gemetselde pijlers met bloembakken en een smal bovenlicht boven de luifel. Aan weerszijden van deze voordeur zijn vensters opgenomen met lateien en vensterbanken van Noors graniet. De gehele voor- en achterzijde is, verdiept onder de houten daklijst, voorzien van gelede horizontale strookvensters en een cordonlijst, die rondom het gebouw doorloopt. De zijgevels zijn blind uitgevoerd en de zuidgevel heeft links twee vensters en rechts dubbele tuindeuren. Het gebouw heeft drie gemetselde schoorstenen die, elk midden op de westelijke, zuidelijke en oostelijke dakschilden zijn geplaatst. De dienstwoning heeft een ruime voor- en achtertuin omheind door een metalen hekwerk met verticale spijlen.

Waardering

Dienstwoning met omliggende tuin, als historisch-functioneel onderdeel van het boezemgemaalcomplex Mr. Dr. C.P. Zaayer van algemeen belang wegens ensemblewaarde met de overige complexonderdelen en van beeldbepalende- en landschappelijke waarde wegens markante ligging aan de Vlaardingsedijk.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521882. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1926
1928
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kloot Meijburg, H. van der ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur