Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521886
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 december 2001
Kadaster deel/nr: 
21796/15
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Maassluis
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Maassluis
X-Y coördinaat: 
77126 - 437483

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Electrisch GEMAAL voor de bemaling van de riolering van Maassluis, in 1915 in Overgangsstijl gebouwd naar ontwerp van gemeente-architect H. Brand. Het rioolgemaal is gebouwd tegen het dijktalud van de Zuiddijk in de as van de Patijnestraat en heeft een plat dak op dijkniveau, waar vanaf men goed uitzicht heeft op de lager gelegen polderbebouwing van Maassluis. Het gemaal is voorzien van een trap die de Zuiddijk verbindt met de lager gelegen Jokweg.

Omschrijving

Het gemaal is op een rechthoekige plattegrond, boven een betonnen plint, in rode baksteen opgetrokken en telt één bouwlaag met een plat dak op dijkniveau dat geplaveid is met rode klinkers. Het uitzichtpunt op het platte dak is afgezet met een smeedijzeren hekwerk tussen wit gestucte betonnen pijlers met teerlingvormige kapitelen. De bredere hoekpijlers lopen door in de voorgevel van het gebouw aan de Jokweg in de vorm van pilasters. De smallere middenpijlers lopen eveneens door in pilasters maar eindigen op ongeveer twee meter hoogte van de grond en zijn geprofileerd uitgevoerd. De voorgevel is symmetrisch opgebouwd. Aan weerszijden van een rechthoekig venster in het midden, bevinden zich geprofileerde houten deuren met elk zes cassettes en een bovenlicht. Het venster heeft houten kozijnen en een uitkragende betonnen vensterbank. De gevel van het gemaal wordt aan de bovenzijde bekroond door een brede wit gestucte daklijst. Hierop is in zwarte kapitalen de tekst "ELECTRISCHE RIOOLBEMALING MAASSLUIS" aangebracht. Het metalen hekwerk op het dak is zwart geschilderd en heeft tussen de hekspijlen een kransvormig motief in het midden van elk afzonderlijk hekdeel. De zuidwesthoek van het gebouw wordt gemarkeerd door een hoger opgetrokken hoekpijler. Deze zuilvormige bekrachtiging heeft aan de top een verbreding beginnend met een lijst met een gotisch boogmotief en afgesloten door een teerlingvormig kapiteel. Aan de oostzijde bevindt zich op het dijktalud een Noors granieten trap van twintig treden met aan weerszijden eenvoudige stalen trapleuningen.

Waardering

Electrisch gemaal voor de rioolbemaling, van algemeen belang uit typologisch en cultuurhistorisch oogpunt, alsook vanwege de stedenbouwkundige- en beeldbepalend waarde wegens zijn markante ligging op het dijktalud van de Zuiddijk.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaJokweg43141 VDMaassluis

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenGemaal (M)Gemaal(M3)Electrisch gemaal

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MAASSLUISD7050

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Overgangsarchitectuurstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19151915exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Brand, H. ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur