Maassluis D 9729
Bij Marnixkade 1, 3144 ER te Maassluis

Inleiding

Welijzeren OPHAALBRUG met WACHTERSHUIZEN met electrische bediening over de Noordgeer en aan de oostzijde van de brug twee LANTAARNS op bakstenen kademuren, gebouwd in functionalistische trant in 1921 door Machinenbau-Anstalt Humbolt in Köln-Kalk, naar ontwerp van de Amsterdamse ingenieur J.H. van Heijst, de patenthebber van dit brugtype.

Toen de fabricage van de brug voltooid was heeft deze wegens onenigheid over de locatie in delen en op verschillende plekken zestien jaar in Maassluis opgeslagen gelegen. Pas in 1937 heeft alsnog, op de oorspronkelijk gedachte locatie in het verlengde van de Marnixkade over de Noordgeer tussen de Geerkade Westzijde en de Geerkade Oostzijde, de bouw van de brughoofden door ir. J.K. Simon en de montage van de brug plaatsgevonden.

Omschrijving

De ophaalbrug bestaat uit een hameipoort met dubbele hameiregel en rechthoekige balans met een middendoorvaart van ± 14,6 meter. Het wegdek bestaat uit houten planken die zijn bekleed met bitumen en is ± 6,3 meter breed. De gehele brug is opgebouwd uit staaf-, profiel- en vlak plaatijzer dat in vakwerken aan elkaar geklonken is met bolkopklinknagels. Een groot deel van de verbindingen van het vakwerk wordt gevormd met behulp van knoopplaten. In de voet van beide hameistijlen, aan de westzijde van de Geerkade, zijn brugwachtershuisjes met de electrische bedieningspanelen opgenomen. De beide huisjes hebben aan de buitenzijde van de brug een lantaarnvormige, hoekige erker onder een lessenaarsdak, waarvan de stalen kozijnen een negenruits venster omsluiten. Aan de noordzijde van het brughuis bevindt zich een metalen ladder, die toegang geeft tot de loopbruggen op de balans, aan weerszijden voorzien van metalen hekwerken. Het geklonken hekwerk van de val is voorzien van houten leuningen. Aan de oostelijke kade zijn in de halfronde kademuur aan weerszijden van de brug lantaarns opgenomen.

Waardering

In functionalistische trant gebouwde welijzeren ophaalbrug met electrische bediening over de Noordgeer tussen de Geerkade Oostzijde en Geerkade Westzijde, van algemeen belang uit typologisch en cultuurhistorisch oogpunt, alsook van belang wegens stedenbouwkundige- en beeldbepalende waarde binnen de haven van Maassluis.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Brugwachterswoning(K) Twee brugwachtershuisjes
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Lantaarn Twee lantaarns