Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521888
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 december 2001
Kadaster deel/nr: 
21796/15
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Maassluis
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Maassluis
X-Y coördinaat: 
77054 - 437615

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Van oorsprong zeventiende-eeuwse BAKKERIJ met BAKKERSWINKEL en BOVENWONING met eind negentiende-eeuwse voorgevel in sobere Neo-Hollandse Renaissancestijl.

Omschrijving

De door middel van een brandgang aan weerszijden van de overige rooilijnbebouwing afgescheiden bakkerij met winkel en bovenwoning, is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in deels gele IJsselsteen en deels rode baksteen met witte voegen (voorgevel) en muurankers. In de voorgevel is gebruik gemaakt van zandstenen speklagen, sluit-, sier-, en afdekstenen. Het pand telt twee bouwlagen en een kapverdieping onder een met pannen gedekt zadeldak. De kozijnen van de vensters en deuren zijn van hout en voorzien van bovenlichten en natuurstenen vensterbanken. De voorgevel is een schoudergevel met op de begane grond, boven een hoge, in reliëf gedecoreerde natuurstenen plint, over de volle breedte een houten winkelpui.

De winkelpui met gehout lakwerk heeft een geprofileerde bakgoot gedragen door zes voluutvormige houten gootklossen. Aan weerszijden van het grote winkelvenster (links) en de deur (rechts), beiden met bovenlicht, bevinden zich brede gecanneluurde pilasters met gedecoreerde piedestals en Toscaanse kapitelen. In het bovenlicht van het winkelvenster is op een zwarte achtergrond in Gotische gouden letters in een gouden cartouche de tekst "Bakkerij Holtkamp" aangebracht, het bovenlicht boven de deur is op dezelfde wijze van een cartouche voorzien, alleen hier met een krakeling. De houten deur is geprofileerd en onder de grote ruit voorzien van een geprofileerde cassette en grote weldorpel.

De schoudergevel boven de winkelpui heeft op de verdieping twee schuifvensters met geprofileerde natuurstenen vensterbanken en bovenlichten met glas-in-lood. Boven de vensters bevinden zich vensterbogen met in het spaarveld driekleurig geometrisch siermetselwerk. De kapverdieping heeft in het midden een tweelicht-venster met bovenlichten en een vensterboog waarin een dubbele boog van natuursteen en in de spaarvelden kepervormig siermetselwerk van rode baksteen. De schoudergevel heeft een uitgemetselde makelaar in de nok met een natuurstenen afdeksteen en een siervoluut van zandsteen. Onder schouders zijn smeedijzeren muurankers aangebracht met gekrulde siermotieven. Tussen de vensterbogen van de verdieping bevinden zich grotere smeedijzeren muurankers. In het midden van de gevel wordt een zwart smeedijzeren uithangbord gedragen door een met smeedijzeren krulwerk versierde arm. Op het cartouche-vormige uithangbord staat in gouden gotische letters de tekst "Bakkerij Holtkamp". Aan het uithangbord hangt een goudkleurige krakeling.

Waardering

Bakkerij met bakkerswinkel en bovenwoning met negentiende-eeuwse gevel van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt, alsook van belang wegens beeldbepalende en ensemblewaarde met overige winkel- en woonhuisbebouwing aan de Nieuwstraat in Maassluis.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNieuwstraat43141 AAMaassluis

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenNijverheidBakkerij
Neeoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenWinkel (G)Bakkerswinkel
Neeoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MAASSLUISD6320

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-RenaissanceNeo-Hollandse Renaissancestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Bovenwoning

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
16001700globaalvervaardiging
18901900globaalverbouwing