Maassluis D 7068
Bij Wipperskade 2, 3141 SW te Maassluis

Inleiding

Klein, vrij gelegen MOLENAARSHUIS, behorende bij oostelijk hiervan gesitueerde molen uit 1726, in het midden van de negentiende eeuw, parallel aan en deels op het dijktalud gebouwd, in een sobere streek-eigen bouwtrant.

Omschrijving

Op een rechthoekig plattegrond in wit gepleisterde baksteen opgetrokken molenaarswoning. De woning, met een langsgevel parallel aan de dijk, telt één bouwlaag en een zadeldak onder een met rode pannen gedekt zadeldak. De voor- en achtergevels hebben een brede bakgoot op geprofileerde houten gootklossen. De kopse oost- en westgevel hebben langs de dakrand brede gedecoreerde waterborden op houten klampen en in de nok een makelaar. De kozijnen van de deuren en vensters zijn van hout. De lange voor- en achtergevels zijn behalve een eenvoudige houten deur geheel blind uitgevoerd.

De oostelijke zijgevel is als uitzondering, boven een hoge gepleisterde plint uitgevoerd in donkerrode baksteen in kruisverband en heeft aan de noordzijde een houten aanbouw van één bouwlaag onder een lessenaarsdak met aan de zuidzijde een houten deur.

De gevel heeft links een hoog venster met zesledige roedenverdeling en in de nok een klein rechthoekig blindvenster, beiden met een rechte gemetselde rollagen. Tussen de bouwlagen bevinden zich twee muurankers.

De westelijke zijgevel heeft op de begane grond een klein tweeledig venster en in de nok een rondboogvenster met stalen roedenverdeling. De makelaar wordt bekroond door een ijzeren windvaantje.

Waardering

Eenvoudig laat negentiende-eeuws molenhuis deels gesitueerd op het dijktalud van de Wipperskade, als historisch-functioneel onderdeel van de achterliggende achttiende-eeuwse molen, van algemeen belang vanwege de situationele, cultuurhistorische- en ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Molenaarswoning(K)