Actualiteit gegevens: 28-03-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521893
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 augustus 2001
Kadaster deel/nr: 
21404/29
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hoeksche Waard
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Oud-Beijerland
X-Y coördinaat: 
87762 - 426894

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalige ZADELMAKERIJ met woning, omstreeks 1860 gebouwd in een sobere, Ambachtelijk-traditionele stijl in opdracht van de familie De Koning. Het van oorsprong langgerekte pand bevatte destijds een zadelmakerij met winkel, een woning en een koetshuis aan de Ooststraatzijde. De zadelmakerij vervaardigde aanvankelijk alleen leren artikelen voor trekpaarden, maar later ook andere leren gebruiksartikelen en speciale kleden voor de propellorvliegtuigen van de KLM. In de winkel, gevestigd in de werkplaats, werden onder meer touw, zwepen, paardendekens en ijzeren onderdelen voor automobielen verkocht. De winkel en de werkplaats zijn nog geheel in de staat zoals deze in 1948 is achtergelaten, inclusief de inventaris, waaronder kasten, werkbank en naaimachines voor leer en kleden. De zadelmakerij is gesitueerd op de kop van een gesloten gevelwand op de dijk tussen Oostdijk en Ooststraat in het hart van het dorp Oud-Beijerland.

In 1927 werd er een autospuiterij gevestigd in het koetshuis, dat geen deel meer uitmaakt van de zadelmakerij en buiten de bescherming van rijkswege valt.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond in IJsselsteen opgetrokken zadelmakerij bestaande uit een bedrijfsgedeelte en een woning, twee bouwlagen onder een met verglaasde Hollandse pannen gedekt schilddak. Het pand heeft aan de voet van de dijk een extra bouwlaag in de vorm van een souterrain. Het pand bevat rechtgesloten gevelopeningen onder strekken of rollagen van rode baksteen.

De smalle, symmetrische voorgevel is een lijstgevel. Deze staat boven een hardstenen stoep met aan weerszijden een stoephekje. De voorgevel heeft een pui met centraal geplaatste dubbele deur geflankeerd door boven gepleisterde plinten staande vensters met zesdelige ramen. De deur heeft een bovenlicht met ijzeren roeden en naamsvermelding (ZADELMAKERY J. de Koning Azn.) in het naar voren springende centrale deel. De pui wordt afgesloten door een rollaag van rode baksteen. De twee verdiepingsvensters bevatten zesruits schuiframen. De gevel wordt beëindigd door een geprofileerd entablement.

De op de Oostdijk georiënteerde linker langsgevel bevat twee getoogde, dichtgemetselde keldervensters, twee zesruits vensters in het woongedeelte (links) en een iets kleiner zesruitsvenster in het bedrijfsgedeelte. Boven en onder de vensters zijn staafankers aangebracht, die de verschillende hoogtes van de vloeren aangeven. De dakgoot rust op houten klampen. Uit het dakschild hierboven steekt een rechthoekige dakkapel met één houten vleugelstuk.

De op de Ooststraat georiënteerde rechter langsgevel bevat links een oorspronkelijk met een luik behangen gevelopening onder rollaag. Rechts in de gevel staan een venster met T-raam en rechts ervan een negentiende-eeuwse toegangsdeur naar de woning met decoratieve smeedijzeren raamijzers voor een rondboograam met profiellijst. Venster en deur staan onder één doorgetrokken rollaag. Het liggende venster hierboven is een latere toevoeging. De staafankers bevinden zich op de zelfde hoogte als die in de andere langsgevel. De dakgoot rust op houten klampen.

Het interieur van de winkel-werkplaats is in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. De ruimte heeft een houten vloer, een houten achterwand en een balkenplafond. In de houten achterwand een klein raam, waardoor vanuit de kelderruimte een blik in de werkplaats kan worden geworpen, en een paneeldeur met glas, waarvoor zich een houten trap bevindt, die voert naar het hoger gelegen woonhuisgedeelte.

Waardering

De zadelmakerij met woning is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde gelegen in de oorspronkelijke functie, de sobere voor de bouwtijd en functie karakteristieke vormgeving en detaillering en het zeldzame en gaaf bewaarde interieur van de zadelmakerij. Het pand heeft tevens stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering als afsluitend onderdeel van een gesloten gevelwand.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOostdijk23261 KHOud-Beijerland

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieWerkplaats
Neeoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenBijgebouwen kastelen enz.Koetshuis(L)
Neeoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis
Neeoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenWinkel (G)Winkel (G2)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OUD-BEIJERLANDD736

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18601860globaalvervaardiging
19271927exactverbouwing