Oud-Beijerland C 3413
Oud-Beijerland, Korte Laning

Inleiding

Vaste VOETGANGERSBRUG gelegen over een brede sloot tussen de Korte Laning en het Laningpad nabij de Algemene Begraafplaats. De uit smeed- en gietijzeren delen samengestelde brug is in 1864 geconstrueerd door de firma F.J. Penn & Comp. uit Dordrecht. De brug heeft voor de bouwtijd karakteristieke details en stijlkenmerken van het Eclecticisme.

Omschrijving

De voetgangersbrug heeft een doorgang die wordt overspannen door gebogen liggers van opengewerkt gietijzer, die verbonden zijn met de vernieuwde, gewelfde betonnen brughoofden waarvan één een hardstenen gevelsteen bevat. De liggers zijn in het midden, waar de hoogte ervan het kleinst is, versierd met decoratief ajourwerk en een vermelding van het bouwjaar en naam van de leverancier. De brug heeft een houten brugdek dat met asfalt bedekt is. De balies van de brug zijn samengesteld uit giet- en smeedijzer. De smeedijzeren hekwerken staan tussen gietijzeren balusters, die bekroond zijn met dennenappels. Aan de kant van de Algemene Begraafplaats staan tegen de buitenste balusters sierlijke gietijzeren vleugelstukken.

Waardering

De brug is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als een gaaf bewaard gebleven en zeldzaam geworden voetgangersbrug uit giet- en smeedijzer uit het derde kwart van de negentiende eeuw, met een voor de bouwtijd kenmerkende constructie, detaillering en materiaalgebruik. De brug heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere visuele samenhang met de ernaast gelegen begraafplaats.