521902 - Boerderijcomplex
Zouteveen M 355
Oostveenseweg 7, 2636 EC te Schipluiden

Inleiding

BOERDERIJ van het dwarshuistype in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, behorend bij een complex waartoe ook twee hooibergen, het toegangshek, een wagenschuur en de karnschuur annex stal behoren. In de stichtingssteen 'D.E.S.G. door J.F. Oltshoorn oud 84 jaar 19 6-3 00'. De boerderij bevindt zich na betreding van het erf aan de rechterzijde, het dwarsgeplaatste woonhuis met de voorgevel zonder deur naar de weg gericht. De boerderij is ingericht op het zelf maken van kaas en boter en is een vrij laat maar geheel in oorspronkelijke staat verkerend voorbeeld van de Hollandse kaasboerderij. Na 1900 als de bedrijfsvoering anders wordt, komt dit type bijna niet meer voor. Het erf met diverse beplanting wordt van de Oostveenseweg door een sloot gescheiden. De boerderij is nog gesitueerd temidden van het oorspronkelijke polderlandschap.

Omschrijving

Op een L-vormige plattegrond in gele baksteen in kruisverband opgetrokken boerderij bestaande uit een woonhuis onder een zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de straat en haaks hierop aan de achterzijde een bedrijfsgedeelte onder een zadeldak met lagere noklijn. De daken zijn met rode Hollandse pannen gedekt en voorzien van bakgoten op gootklossen. In het metselwerk staafankers.

De asymmetrische voorgevel (zuiden) heeft vier zesruits schuiframen met geprofileerde kalven, waarvan de twee ramen rechts boven drie kelderramen zijn geplaatst. De kelderamen zijn voorzien van luiken en diefijzers. In de rode bakstenen strekken boven de kelderramen in reliëf de letters 'IHS' met een kruis. In het midden van de gevel de stichtingssteen.

De linker zijgevel aan het erf heeft gesneden windveren en een makelaar in de kap van het woongedeelte, met daaronder een zesruits schuifvenster onder een eensteens strek en op de begane grond een groter zesruits schuifvenster onder anderhalfsteens strek. In het lager opgetrokken bedrijfsgedeelte een zesruits schuifvenster in de kamer, twee gewijzigde schuifvensters, twee deuren onder tweeruits bovenlichten en drie rondbogige stalramen met ijzeren negenruits roedeverdeling en diefijzers onder segmentbogen.

De achtergevel met windveren heeft op de begane grond drie deuren, waarvan twee gedeelde, en daarboven hooiluiken, alle onder drieruits bovenlichten.

De rechter zijgevel heeft in het woongedeelte twee kelderramen als in de voorgevel, met luiken onder anderhalfsteens strekken en een zesruits schuifraam. In de kap gesneden windveren en een makelaar. In de oksel van de L-vorm van het woonhuis, op het noordoosten, bevindt zich het melkhok van tochtlatten onder een met rode Hollandse pannen gedekt lessenaarsdak. In het melkhok een spoelbak en een breed kelderluik. In het bedrijfsgedeelte twee zesruits schuifvensters, een deur onder een tweeruits bovenlicht, drie stalramen en een klein raampje.

In het interieur is de kaaskelder met troggewelfjes op latten nog geheel intact met drie spoelbakken, waterleiding en vloerplavuizen. Boven de kaaskelder de opkamer. In de keuken bestrating met gele IJsselsteentjes. Nog aanwezig zijn de eenvoudige paneeldeuren en een bedstedewand. In het bedrijfsgedeelte zijn de stallen nog oorspronkelijk.

De boerderij is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde

- als element in de agrarische geschiedenis van Zuid-Holland met name vanwege de nog duidelijk afleesbare functie van kaasboerderij.

- als gaaf voorbeeld van een boerderijcomplex uit het begin van de twintigste eeuw met herkenbare typologie en detaillering.

- De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie die de boerderij heeft met de andere complexonderdelen.

- De boerderij heeft situeringswaarde vanwege de beeldbepalende ligging in het polderlandschap.

- De boerderij is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.