521902 - Boerderijcomplex
Zouteveen M 355
Bij Oostveenseweg 7, 2636 EC te Schipluiden

Inleiding

WAGENSCHUUR omstreeks 1900 in de Ambachtelijk Traditionele stijl gebouwd, behorende bij het complex van de boerderij Oostveenseweg 7, waartoe ook twee hooibergen, het toegangshek en de karnschuur annex stal behoren. De wagenschuur bevindt zich ter linker zijde van het erf met de noklijn parallel aan die van het bedrijfsgedeelte van de boerderij.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond opgetrokken wagenschuur onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak met aan de voorzijde decoratieve windveren met makelaars. Aan de achterzijde eenvoudige windveren. De zuidelijke voorzijde heeft een negenruits venster als in het bedrijfsgedeelte van de boerderij. De aan het erf gelegen zijkant heeft opgeklampte inrijdeuren en een deur onder een drieruits bovenlicht.

Waardering

De wagenschuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde :

-als onderdeel van een vroeg twintigste-eeuwse Zuid-Hollandse kaasboerderij.

- en vanwege de bijzondere detaillering, met name de decoratieve windveren met makelaars.

De wagenschuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie die de wagenschuur heeft met de andere complexonderdelen. De wagenschuur is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)