Schipluiden B 2339
Tegenover Dorpsstraat 27, 2636 CE te Schipluiden

Inleiding

Zuilvormige GASOLIEPOMP ten behoeve van de scheepvaart over de Gaag, omstreeks 1930 vervaardigd door de N.V. Riel en De Graaf Den Haag - Holland, voor de oliemaatschappij Shell. Na restauratie is de pomp teruggeplaatst op de oorspronkelijke plaats aan de Gaag. De brandstoftank is verdwenen maar het binnenwerk met handpomp, vulslang en teller is nagenoeg compleet. De kroon op de zuil verwijst naar het predikaat 'Koninklijk' dat Shell voert. De pomp is uniek in Nederland.

Omschrijving

Cilindrische gasoliepomp op een octogonale basis, geheel vervaardigd van geëmailleerd metaal. De zwart en roodgeschilderde basis is in drieën geleed. In de gele, cilindrische zuilschacht bevindt zich achter een ronde deur de pompinstallatie. Boven de zuil een rood met witte kroon met decoratieve imitatie-edelstenen rand, banden en in de top de naam SHELL in een ronde schijf.

Waardering

De gasoliepomp is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en typologische waarde verbonden met de geschiedenis van de Nederlandse binnenvaart en de geschiedenis van de Nederlandse brandstofvoorziening.

De gasoliepomp heeft situeringswaarde vanwege de historisch-functionele ligging en als beeldbepalend element aan de Gaag

De gasoliepomp heeft uniciteitswaarde als enig overgebleven gasoliepomp op de oorspronkelijke locatie.

De gasoliepomp is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Pomp Gasoliepomp