Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521926
Complexnummer
521922 - Boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82911/133
Kadastrale aanduiding
Rhoon B 3243
Bij Rijsdijk 104, 3161 EW te Rhoon

Omschrijving

Inleiding

SIERTUIN met twee bruggetjes, behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon, aangelegd kort na de bouw van de boerderij in 1868 in Traditioneel-inheemse tuinstijl. De aanleg van de siertuin is nauwelijks gewijzigd.

Omschrijving

De siertuin is voor het woongedeelte van de boerderij gelegen en beslaat het noodwestelijke kwart van het erf. De tuin is aan de straatzijde begrensd door een sloot evenwijdig aan de Rijsdijk die hier noord-zuid is georiënteerd. Aan de achterzijde wordt de tuin afgesloten door een sloot vlak voor het woonhuis. Langs de toegangsweg aan de zuidzijde en langs de na 1950 aangelegde boomgaard aan de noordzijde van de tuin zijn eveneens sloten aangelegd. De toegangsweg wordt aan beide zijden gemarkeerd door een reeks linden. De tuin wordt door een sloot evenwijdig aan de Rijsdijk in twee rechthoeken gedeeld. Zowel de sloot vlak voor het woonhuis als deze sloot in het midden van de tuin wordt overspannen door een kleine brug met gietijzeren liggers, een houten brugdek en gietijzeren leuningen. Deze balustrades zijn opgebouwd uit balusterpijlers met daartussen rijk gekruld siersmeedwerk. Midden op de brug vlak voor het woonhuis is tussen twee hogere pijlers een draaihek geplaatst, bekroond door pijlpunten.

De twee rechthoekige tuindelen zijn grotendeels van gras voorzien, met op enkele plaatsen langs de slootranden een beplanting van grote karakteristieke bomen, waaronder een treurwilg in de noordwesthoek van de tuin.

Waardering

De siertuin met twee bruggetjes is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de tuinarchitectuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tDe tuin is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boeren siertuin uit het einde van de negentiende eeuw, als kenmerkend onderdeel van een boerderijerf.

-\tDe tuin heeft tuinarchitectuurhistorische waarde als typerend voorbeeld van een tuin in Traditioneel-inheemse tuinstijl, met toepassing van rijk geornamenteerde bruggetjes als karakteristieke sierelementen.

-\tDe tuin heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen.

-\tDe tuin is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521922. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1870
1870
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Siertuin

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditioneel-inheemse tuinstijl
stijlzuiver