521922 - Boerderijcomplex
Bij Rijsdijk 104, 3161 EW te Rhoon

Inleiding

TOEGANGSHEK, behorende bij het agrarisch complex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon, geplaatst kort na de bouw van de boerderij in 1868. Het toegangshek is rijk gedecoreerd en ongewijzigd op de oorspronkelijke plaats bewaard gebleven.

Omschrijving

Het toegangshek staat op hardstenen dekplaten, die de bovenzijde vormen van een gemetselde brug. De brug overspant een brede, evenwijdig aan de Rijsdijk lopende sloot. Het symmetrische, gietijzeren hekwerk bestaat uit twee gecanneleerde, gietijzeren kolommen, bekroond door witgeschilderde bolvormige ornamenten waartussen twee draaiende hekdelen. De draaihekken zijn elk versierd met spijlen met pijlpunten die samen in het midden een cirkel met spaken vormen. Aan weerszijden van de kolommen zijn voluutvormige wangen geplaatst ter afscherming van de aflopende oevers. Op de brug zijn ter afscherming van het water twee hekken bestaande uit balusterpijlers en liggers aangebracht.

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tHet hek is van cultuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van een type hek uit het einde van de 19e eeuw, en als onderdeel van een agrarisch bedrijf.

-\tHet hek heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen.

-\tHet hek is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de mate van gaafheid.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek