Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521930
Complexnummer
521928 - Boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82912/16
Kadastrale aanduiding
Rhoon A 4817
Bij Rijsdijk 109, 3161 EV te Rhoon

Omschrijving

Inleiding

WAGENSCHUUR, behorende bij het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon en gebouwd in Abachtelijk-traditionele trant omstreeks 1900. De wagenschuur is gesitueerd aan de westzijde van de met kiezels bedekte erf-weg, in de zuidwestelijke hoek van het erf. De oorspronkelijk rechthoekige schuur is later uitgebreid met een rechthoekig volume onder een lessenaarsdak, in gebruik als varkens- en/of kleinveestal.

Omschrijving

De wagenschuur heeft een L-vormige plattegrond met één bouwlaag. De stam van de L staat evenwijdig aan het kiezelpad en heeft een zadeldak. Aan de achterzijde bevindt zich een rechthoekige uitbouw onder een geknikt lessenaarsdak. Het dak is gedekt met rode pannen. De houten windveren en smalle houten gootlijsten zijn wit geverfd. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. In de voorgevel (oostzijde) zijn drie dubbele wagendeuren aangebracht. De achtergevel is in het teruggelegen deel links voorzien van een segmentboogvormig venster en in het risalerende deel rechts van een luik laag bij de grond. De linker zijgevel heeft in het hoofdvolume twee segmentboogvormige vensters en in de aanbouw links een rechtgesloten staldeur. De rechter zijgevel is eveneens voorzien van twee segmentboogvormige vensters.

Waardering

De wagenschuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde.

-\tDe wagenschuur heeft cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het boerenerf, dat goed herkenbaar en redelijk gaaf bewaard is gebleven.

-\tDe wagenschuur heeft architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een omstreeks 1900 in Ambachtelijk-traditionele stijl gebouwde schuur.

-\tDe wagenschuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521928. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver