521928 - Boerderijcomplex
Bij Rijsdijk 109, 3161 EV te Rhoon

Inleiding

De houten SCHUUR, behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, is een voorbeeld van een boerenschuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De schuur is circa 1900 gebouwd. De schuur is gesitueerd in de noordwestelijke hoek van het erf, op circa 7 meter afstand van de Vlaamse schuur. Aan de achterzijde is onder een geknikt lessenaarsdak een aanbouw gerealiseerd. In de jaren 1990 is de schuur middels een houten schutting verbonden met de Vlaamse schuur.

Omschrijving

De schuur heeft een L-vormige plattegrond met één bouwlaag onder een aan de dijk evenwijdig zadeldak, gedekt met gesmoorde tuile du Nord. Aan de achterzijde is een aanbouw gerealiseerd onder een lessenaarsdak. In het oostelijke dakschild is een dakluik opgenomen met een lessenaarsdak. De wanden van de schuur zijn gepotdekseld. In de gevels zijn segmentboogvormige gietijzeren vensters aangebracht. In de vensters is een ingeschreven rechthoek geplaatst.

In de symmetrische voorgevel (oostzijde) staat onder de dakkapel een houten deur. In de asymmetrische achtergevel is in het teruggelegen deel een venster geplaatst. In de bouwvallige aanbouw zijn enkele openingen met gaas toegedekt. De linker zijgevel heeft in het midden een venster en in de top van de gevel een houten luik met bovenlicht. In de rechter zijgevel staan twee vensters en in de top van de gevel bevindt zich een houten luik met bovenlicht.

Waardering

De houten schuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde.

-\tDe schuur is van cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het boerenerf, dat goed herkenbaar en gaaf bewaard is gebleven.

-\tDe schuur is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een omstreeks 1900 in Ambachtelijk-traditionele trant gebouwde boerenschuur op een boerenerf.

-\tDe schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)