521928 - Boerderijcomplex
Bij Rijsdijk 109, 3161 EV te Rhoon

Inleiding

HEKWERK met TOEGANGSHEK, behorende bij het boerderijcomplex ten westen van de Rijsdijk te Rhoon. Het ijzeren hekwerk vormt de omheining van het erf en is in de tweede helft van de negentiende eeuw geplaatst.

Omschrijving

Het hekwerk is geplaatst aan de westzijde van de dijk langs de boomgaard, maakt een knik en vormt dan de erfafscheiding aan de zuidzijde van het erf. In deze zijde is een toegangshek aangebracht.

Het gietijzeren hekwerk is opgebouwd uit kolommen met bolornament en dwarssteun, met tussen de kolommen een twintig spijlen breed hekdeel. Aan de dijk zijn twaalf hekdelen geplaatst, aan de zuidzijde van het erf zijn ten oosten van het toegangshek vier hekdelen geplaatst en ten westen van de toegangspoort twee hekdelen. Het toegangshek is opgebouwd uit twee forsere kolommen waaraan twee scharnierende hekdelen zijn opgehangen. Deze hekdelen worden naar het midden toe hoger. De spijlen zijn hier voorzien van pijlpunten.

Het hekwerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tHet hek heeft cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het boerenerf.

-\tHet hek heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen.

-\tHet hek is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek